جدول۳-۴-مقیاسهای عددی استاندارد شده درجهبندی شدت تاثیر ریسک در سازمان صنایع دریایی اصفهان
۳-۵-۳-۲-۱- پرسشنامه
به منظور تعیین احتمال وقوع و شدت تاثیر ریسکها و با توجه به تعداد اعضای تیم شناسایی ریسک در این پژوهش (۱۱۹ نفر) و همچنین پراکندگی جغرافیایی آنها به واسطه پراکندگی پروژه ها در سراسر کشور، کارآمدترین شیوه برای این مقصود استفاده از ابزار پرسشنامه میباشد. ولی از آنجایی که خروجی فرایند شناسایی ریسک معمولا به لیست بلندی از ریسکها منتهی می شود، لذا پرسشنامهای طولانی و خستهکننده پیش روی پرسششوندگان قرار خواهد گرفت و کیفیت داده های به دست آمده کاهش خواهد یافت.
لذا به پیشنهاد خبرگان و به منظور رفع این مشکل، با بهره گرفتن از جدول اعداد تصادفی، ریسکها به ۵ دسته تقسیم شده و بر اساس این دستهبندی، ۵ سری پرسشنامه بسته از نوع وزنی تهیه میگردد. (پیوست پ) از طرف دیگر اعضای تیم شناسایی ریسک نیز با بهره گرفتن از روش تصادفی ساده به ۵ دسته تقسیم میشوند، البته به گونه ای که هر کدام از این ۵ دسته دارای توزیع متناسب افراد از نظر نوع همکاری با سازمان (مدیر ارشد، مدیر پروژه، تیم اجرایی پروژه، ستاد سازمان) باشد.
در نهایت پرسشنامه های آماده شده به صورت تصادفی میان گروه های ۵ گانه مذکور توزیع میگردد، به گونه ای که به هر گروه ۲ پرسش نامه تعلق گیرد و هر پرسشنامه توسط ۲ گروه پاسخ دهی شود.
۳-۵-۳-۲-۲- روایی پرسشنامه ها
منظور از روایی آن است که وسیله اندازه گیری بتواند خصیصه و ویژگی مورد نظر را اندازه گیری کند و اهمیت روایی از آن جهت است که اندازه گیری های نامناسب و ناکافی می تواند هر پژوهشی را بی ارزش و ناروا سازد. (بست، ۱۳۸۱)
با توجه به این که پرسشنامه مورد استفاده در این تحقیق ابزاری است که بر اساس آموزههای استانداردPMBOK:2008 جهت تجزیه و تحلیل کیفی ریسکها ارائه گردیده و مورد تائید اساتید محترم راهنما و مشاور و جمعی از خبرگان حوزه مدیریت ریسک میباشد، اعتبار و روایی آن مورد تائید قرار گرفته است. از آنجایی که خروجی فرایند شناسایی ریسک معمولا به لیست بلندی از ریسکها منتهی می شود، به منظور جلوگیری از به وجود آمدن پرسشنامهای طولانی و خستهکننده و به تبع آن دستیابی به داده هایی با کیفیت پایین، به پیشنهاد خبرگان، با بهره گرفتن از جدول اعداد تصادفی، ریسکها به ۵ دسته تقسیم شده و بر اساس این دستهبندی، ۵ سری پرسشنامه با مشخصات مورد نظر استاندارد PMBOK:2008 تهیه میگردد.
۳-۵-۳-۲-۲- پایایی پرسشنامه ها
پایایی که از آن به اعتبار، دقت و قابلیت اعتماد نیز تعبیر می شود عبارت است از این که ابزار اندازه گیری تا چه حد در شرایط یکسان نتایج مشابهای را بدست میدهد. یعنی وقتی یک وسیله اندازه گیری که برای سنجش متغیر و صفتی ساخته شد، اگر در شرایط مشابه در زمان یا مکان دیگر مورد استفاده قرار گیرد، تا چه اندازه نتایج بدست آمده از آن مشابه، دقیق و قابل اعتماد میباشند. (حافظ نیا، ۱۳۸۶)
در این تحقیق برای اندازه گیری پایائی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده می شود، دامنه ضریب آلفای کرونباخ از صفر (عدم ارتباط نتایج بدست آمده در اندازه گیریهای مکرر بر روی جامعه) تا یک (ارتباط کامل نتایج بدست آمده دراندازه گیریهای مکرر بر روی جامعه) متغیر است.
برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، ابتدا انحراف معیار نمرات هر زیرمجموعه از سوالات پرسشنامه و انحراف معیار کل سوالات (زیر مجموعهها) را محاسبه کرده، سپس با بهره گرفتن از فرمول ذیل ضریب آلفای کرونباخ را برای هر پرسشنامه محاسبه میگردد.
رابطه ۳-۱- فرمول محاسبه ضریب آلفای کرونباخ
که دراین روابط k تعداد سوالات، واریانس سوال i ام، واریانس مجموع کلی سوالات میباشند. (خلیلی شورینی، ۱۳۸۳)
هرقدر شاخص آلفای کرونباخ به ۱نزدیکتر باشد، همبستگی درونی بین سوالات بیشتر و در نتیجه پرسشها همگن تر خواهند بود. کرونباخ ضریب پایایی %۴۵ را کم، %۷۵ را متوسط و قابل قبول، و ضریب %۹۵ را زیاد پیشنهاد کرده است. بدیهی است درصورت پایین بودن مقدارآلفا، بایستی بررسی شود که با حذف کدام پرسشها مقدارآن را می توان افزایش داد.
با بهره گرفتن از تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از طریق نرمافزار SPSS.16، ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه های ۵گانه مطابق جدول زیر محاسبه گردید. بنابراین میتوان گفت پرسشنامه های ۵گانه تحقیق از پایایی مناسب و مطلوبی برخوردار میباشند.
کد پرسشنامه
تعداد سوالات
ضریب آلفای کرونباخ
۱۰۱
۳۴
۰٫۸۵۱
۱۰۲
۳۴
۰٫۸۱۹
۱۰۳
۳۳
۰٫۸۷۲
۱۰۴
۳۴
فرم در حال بارگذاری ...