برای تضمین نوسان و بازسازی سیگنال ورودی در مقابل تغیرات ناشی از درجه حرارت و پروسه مورد استفاده، دامنه گین حلقه باید بزرگتر از یک باشد (در نوسانسازهای عملی معمولا ۲ در نظر گرفته می شود) این سیگنال ورودی با هر نویز یا تغییرات در نوسانساز مانند تغییرات دمایی و سایر فرایندهای محیطی ممکن است ساخته شود، بنابراین شرایط بارک هوزن شرایط لازم برای نوسان میباشند ولی کافی نیستند[۳].
-
- مدل مقاومت منفی نوسانسازها
در بعضی از انواع نوسانسازها مناسبتر است که مدل فیدبک برای مدل نوسانساز بکار برده شود. همانند نوسانسازهای رینگ. برای نوسانسازهای مبنی بر تشدیدگر پدیده نوسان برمبنای مفهوم مقاومت منفی راحتتر بررسی می شود. همانطور که در شکل (۲-۳) نشان داده شده است تشدیدگر را میتوان معادل با یک تانک RLC موازی درنظر گرفت که در آن Rp تلفات اجتنابناپذیر انرژی در تانک را نشان میدهد.
اگر تانک با یک جریان ضربه تحریک شود (شکل a(2-3)) و یا یک شرایط اولیه روی آن قرار داده شود، بدلیل تلفات ناشی از Rp، تانک بصورت نوسانی میرا پاسخ میدهد زیرا در هر چرخه، قدری از انرژی که بین خازن و القاگر جابجا می شود، بصورت گرما در مقاومت تلف می شود. حال فرض شود مقاومتی به اندازه –Rp به موازات مقاومت تانک قرار داده شود و آزمایش فوق تکرار شود( شکل b(2-3))، از آنجایی که ، تانک بطور نامحدود در فرکانس نوسان می کند. بنابراین همانند شکل c(2-3) اگر یک مدار تک قطبی که مقاومت منفی ایجاد می کند به موازات تانک قرار گیرد، ترکیب حاصل می تواند نوسان کند زیرا عامل اتلاف انرژی وجود ندارد. یک چنین توپولوژی مدل مقاومت منفی نوسانساز نامیده می شود. قابل توجه است که در فرکانسهای خیلی بالا و مایکروویو، امپدانس دیده شده از مدار اکتیو دارای فیدبک مثبت فقط به صورت یک مقاومت منفی نخواهد بود و دارای یک جزء موهومی نیز میباشد که در این حالت به منظور ایجاد نوسان باید مجموع امپدانس دیده شده از مدار اکتیو و امپدانس شبکه مورد نظر برابر صفر باشد.
-
- انواع نوسانسازهای CMOS
دستهبندی نوسانسازها این آگاهی را به طراح میدهد که با توجه به مشخصات مطلوب آن بتوان مکان نوسانساز را در دسته بندی پیدا کرد. نوسانسازها را میتوان از جنبه های مختلف دستهبندی کرد. به عنوان مثال این دستهبندی می تواند بر اساس یکی از مشخصههای اساسی مانند فرکانس نوسان، مصرف توان و عملکرد فرکانسی و یا بر اساس عملکرد نوسانساز مانند شکل موج خروجی باشد. در ادامه دو نمونه از تقسیمیندی نوسانسازها نشان داده شده است.
میرا شدن پاسخ ضربه شبکه RLC و جبران آن با اضافه کردن مقاومت منفی
در یک تقسیم بندی نوسانسازها را بر اساس نوع تشدیدگر و نوع شکل موج خروجی آن تقسیم بندی می کنند [۴]. در این تقسیم بندی شکل موج نوسانسازهای بناشده بر اساس تشدیدگرها سینوسی است در حالیکه خروجی نوسانسازهایی که بر اساس غیر تشدیدگر بنا شده اند، میتوانند خروجیهایی به فرم مربعی و مثلثی و غیره داشته باشند. شکل (۲-۴).
Oscillators
Resonator-based
Waveform-based
RC
Oscillators
SC
Oscillators
LC
Oscillators
Crystal
Oscillators
Relaxation
Oscillators
Ring
Oscillators
دسته بندی نوسانسازها
در تقسیم بندی دیگر ابتدا نوسانسازها به دو نوع کلی “زمان گسسته” و “زمان پیوسته” تقسیم شده اند. سپس بصورت نشان داده شده در شکل (۲-۵) نوسانسازهای مختلف را با توجه به ویژگیهایشان در این تقسیم بندی جای گرفتهاند[۵]. در ادامه برخی از نوسانسازهای نام برده شده در شکلهای (۴-۲) و (۵-۲) به طور خلاصه تعریف شده اند.
Electronic Oscillator
Continuous -time
Discrete- time
Resonator based
Non-resonator based
Relaxation
Oscillators
LC
Oscillators
Crystal
Oscillators
Ring
Oscillators
Digital
فرم در حال بارگذاری ...