بارهای عاملی که بزرگتر از +-۰٫۵ باشند بسیار معنی دار تلقی میشوند.
نتایج مریوط به تحلیل عاملی و سطح معنیدار بودن روابط بین متغیرها در فصل بعد به صورت کامل تشریح شده است.
مدل یابی معادلات ساختاری[۱۰۵]
لیزرل یا مدل یابی معادلات ساختاری (SEM)یک تکنیک تحلیل چند متغیری بسیار کلی و نیرومند از خانواده رگرسیون چند متغیری و به بیان دقیق تر بسط “مدل خطی کلی”[۱۰۶] است. که به پژوهشگر امکان می دهد مجموعه ای از معادلات رگرسیون را به گونه هم زمان مورد آزمون قرار دهد. مدل یابی معادله ساختاری یک رویکرد جامع برای آزمون فرضیه هایی درباره روابط متغیرهای مشاهده شده و مکنون است که گاه تحلیل ساختاری کوواریانس، مدل یابی علّی و گاه نیز لیزرل[۱۰۷] نامیده شده است اما اصطلاح غالب در این روزها، مدل یابی معادله ساختاری یا به گونه خلاصه SEM است.(هومن ۱۳۸۴،۱۱)
از نظر آذر (۱۳۸۱) نیز یکی از قوی ترین و مناسب ترین روش های تجزیه و تحلیل در تحقیقات علوم رفتاری و اجتماعی، تجزیه و تحلیل چند متغیره است زیرا این گونه موضوعات چند متغیره بوده و نمی توان آنها را با شیوه دو متغیری (که هر بار یک متغیر مستقل با یک متغیر وابسته در نظر گرفته میشود) حل نمود.
اندیشه اساسی زیربنای مدل یابی ساختاری
یکی از مفاهیم اساسی که در آمار کاربردی در سطح متوسط وجود دارد اثر انتقالهای جمع پذیر و ضرب پذیر در فهرستی از اعداد است یعنی اگر هر یک از اعداد یک فهرست در مقدار ثابت K ضرب شود میانگین اعداد در همان K ضرب میشود و به این ترتیب ، انحراف معیار استاندارد در مقدار قدر مطلق K ضرب خواهد شد. نکته این است که اگر مجموعه ای از اعداد x با مجموعه دیگری از اعداد y از طریق معادله y=4Xمرتبط باشند در این صورت واریانس y باید ۱۶ برابر واریانس x باشد و بنابراین از طریق مقایسه واریانس های x و y میتوانید به گونه غیر مستقیم این فرضیه را که y و x از طریق معادلهY=4X با هم مرتبط هستند را بیازمایید. این اندیشه از طریق تعدادی معادلات خطی از راه های مختلف به چندین متغیر مرتبط با هم تعمیم داده می شود. هرچند قواعد آن پیچیدهتر و محاسبات دشوارتر می شود، اما پیام کلی ثابت میماند. یعنی با بررسی واریانسها و کوواریانسهای متغیرها میتوانید این فرضیه را که “متغیرها از طریق مجموعه ای از روابط خطی با هم مرتبطاند” را بیازمایید(هومن، ۱۳۹۰).
توسعه مدل های علّی
توسعه مدلهای علّی متغیرهای مکنون معرف همگرایی سنتهای پژوهشی نسبتا مستقل در روان سنجی، اقتصادسنجی، زیست شناسی و بسیاری از روشهای قبلا آشناست که آنها را به شکل چهارچوبی وسیع در میآورد. مفاهیم متغیرهای مکنون[۱۰۸] (در مقابل متغیرهای مشاهده شده[۱۰۹]) و خطا در متغیرها، تاریخی طولانی دارد. در اقتصادسنجی آثار جهتدار همزمان چند متغیر بر متغیرهای دیگر، تحت برچسب مدلهای معادله همزمان بسیار مورد مطالعه قرار گرفته است. در روان سنجی به عنوان تحلیل عاملی و تئوری اعتبار توسعه یافته و شالوده اساسی بسیاری از پژوهشهای اندازه گیری در روانسنجی میباشد. در زیستشناسی، یک سنت مشابه همواره با مدلهای معادلات همزمان (گاه با متغیرهای مکنون) در زمینه نمایش و طرح برآورده در تحلیل مسیر سر و کار دارد.
موارد کاربرد روش لیزرل
روش لیزرل ضمن آنکه ضرایب مجهول مجموعه معادلات ساختاری خطی را برآورد می کند برای برازش مدلهایی که شامل متغیرهای مکنون، خطاهای اندازه گیری در هر یک از متغیرهای وابسته و مستقل، علیت دو سویه، هم زمانی و وابستگی متقابل میباشد طرح ریزی گردیده است. اما این روش را می توان به عنوان موارد خاصی برای روشهای تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل رگرسیون چند متغیری، تحلیل مسیر، مدلهای اقتصادی خاص داده های وابسته به زمان، مدلهای برگشت پذیر و برگشت ناپذیر برای داده های مقطعی/ طولی، مدلهای ساختاری کوواریانس و تحلیل چند نمونه ای (مانند آزمون فرضیه های برابری ماتریس کوواریانسهای، برابری ماتریس همبستگیها، برابری معادلات و ساختارهای عاملی و غیره) نیز به کار برد(هومن ، ۱۳۹۰).
نرم افزار لیزرل
لیزرل یک محصول نرمافزاری است که به منظور برآورد و آزمون مدلهای معادلات ساختاری طراحی و از سوی “شرکت بین المللی نرم افزار علمی" [۱۱۰] به بازار عرضه شده است. این نرم افزار با بهره گرفتن از همبستگی و کوواریانس اندازه گیری شده، می تواند مقادیر بارهای عاملی، واریانسها و خطاهای متغیرهای مکنون را برآورد یا استنباط کند و از آن می توان برای اجرای تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی مرتبه دوم، تحلیل عاملی تاییدی و همچنین تحلیل مسیر (مدل یابی علت و معلولی با متغیرهای مکنون) استفاده کرد.
تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی
تحلیل عاملی می تواند دو صورت اکتشافی و تاییدی داشته باشد. اینکه کدام یک از این دو روش باید در تحلیل عاملی به کار رود مبتنی بر هدف تحلیل داده هاست. در تحلیل عاملی اکتشافی [۱۱۱] پژوهشگر به دنبال بررسیداده های تجربی به منظور کشف و شناسایی شاخص ها و نیز روابط بین آنهاست و این کار را بدون تحمیل هر گونه مدل معینی انجام میدهد. به بیان دیگر تحلیل اکتشافی علاوه بر آنکه ارزش تجسسی یا پیشنهادی دارد می تواند ساختارساز، مدل ساز یا فرضیه ساز باشد.
همچنین اغلب برای کشف و اندازه گیری منابع مکنون پراش و همپراش در اندازه گیریهای مشاهده شده به کار میرود. پژوهشگران به این واقعیت پیبردهاند که تحلیل عاملی اکتشافی می تواند در مراحل اولیه تجربه یا پرورش تستها کاملا مفید باشد. توانشهای ذهنی نخستین ترستون ، ساختار هوش گیلفورد نمونه های خوبی برای این مطلب می باشد. اما هر چه دانش بیشتری درباره طبیعت اندازه گیریهای روانی و اجتماعی به دست آید ممکن است کمتر به عنوان یک ابزار مفید به کار رود و حتی ممکن است بازدارنده نیز باشد.
از سوی دیگر بیشتر مطالعات ممکن است تا حدی هم اکتشافی و هم تاییدی باشند زیرا شامل متغیر معلوم و تعدادی متغیر مجهولاند. متغیرهای معلوم را باید با دقت زیادی انتخاب کرد تا حتی الامکان درباره متغیرهای نامعلومی که استخراج می شود اطلاعات بیشتری فراهم آید. مطلوب آن است که فرضیهای که از طریق روشهای تحلیل اکتشافی تدوین می شود از طریق قرار گرفتن در معرض روشهای آماری دقیقتر تایید یا رد شود. تحلیل اکتشافی نیازمند نمونههایی با حجم بسیار زیاد می باشد.
در تحلیل عاملی تاییدی[۱۱۲] ، پژوهشگر به دنبال تهیه مدلی است که فرض می شود داده های تجربی را بر پایه چند پارامتر نسبتا اندک، توصیف تبیین یا توجیه می کند. این مدل مبتنی بر اطلاعات پیش تجربی درباره ساختار دادههاست که می تواند به شکل: ۱) یک تئوری یا فرضیه ۲) یک طرح طبقه بندی کننده معین برای گویه ها یا پاره تستها در انطباق با ویژگیهای عینی شکل و محتوا ، ۳)شرایط معلوم تجربی و یا ۴) دانش حاصل از مطالعات قبلی درباره داده های وسیع باشد.
تمایز مهم روشهای تحلیل اکتشافی و تاییدی در این است که روش اکتشافی با صرفه ترین روش تبیین واریانس مشترک زیربنایی یک ماتریس همبستگی را مشخص می کند. در حالی که روشهای تاییدی (آزمون فرضیه) تعیین می کنند که دادهها با یک ساختار عاملی معین (که در فرضیه آمده) هماهنگاند یا نه(هومن، ۱۳۹۰).
آزمون های برازندگی مدل کلی
با آنکه انواع گوناگون آزمون ها که به گونه کلی شاخص های برازندگی[۱۱۳] نامیده میشوند پیوسته در حال مقایسه، توسعه و تکامل میباشند اما هنوز درباره حتی یک آزمون بهینه نیز توافق همگانی وجود ندارد. نتیجه آن است که مقاله های مختلف، شاخص های مختلفی را ارائه کرده اند و حتی نگارشهای مشهور برنامه های SEM مانند نرم افزارهای LISREL, Amos, EQS نیز تعداد زیادی از شاخص های برازندگی به دست می دهند.(هومن،۱۳۹۰ ،۲۳۵) این شاخص ها به شیوه های مختلفی طبقه بندی شده اند که یکی از عمده ترین آنها طبقه بندی به صورت مطلق، نسبی و تعدیل یافته میباشد. برخی از این شاخص ها عبارتند از:
شاخص های GFI وAGFI
شاخص [۱۱۴]GFI مقدار نسبی واریانس ها و کوواریانس ها را به گونه مشترک از طریق مدل ارزیابی می کند. دامنه تغییرات GFI بین صفر و یک میباشد. مقدار GFI باید برابر یا بزرگتر از ۰٫۹ باشد.
شاخص برازندگی دیگر[۱۱۵]AGFI یا همان مقدار تعدیل یافته شاخص GFI برای درجه آزادی میباشد. این مشخصه معادل با کاربرد میانگین مجذورات به جای مجموع مجذورات در صورت و مخرج (۱ GFI) است. مقدار این شاخص نیز بین صفر و یک میباشد. شاخص های GFI و AGFI را که جارزکاگ و سوربوم (۱۹۸۹) پیشنهاد کرده اند بستگی به حجم نمونه ندارد.
شاخص RMSEA
این شاخص, ریشه میانگین مجذورات تقریب میباشد. شاخص RMSEA [۱۱۶]برای مدل های خوب برابر ۰.۰۵ یا کمتر است. مدلهایی که RMSEA آنها ۰.۱ و بالاتر باشد برازش ضعیفی دارند.
مجذور کای
آزمون مجذور کای (خی دو) این فرضیه را مدل مورد نظر هماهنگ با الگوی همپراشی بین متغیرهای مشاهده شده است را میآزماید، کمیت خی دو بسیار به حجم نمونه وابسته میباشد و نمونه بزرگ کمیت خی دو را بیش از آنچه که بتوان آن را به غلط بودن مدل نسبت داد, افزایش میدهد. (هومن.۱۳۹۰٫ ۴۲۲).
شاخصNFI وCFI
شاخصNFI (که شاخص بنتلر بونت هم نامیده می شود) برای مقادیر بالای ۹۰/۰ قابل قبول و نشانه برازندگی مدل است. شاخص CFIبزرگتر از ۹۰/۰ قابل قبول و نشانه برازندگی مدل است. این شاخص از طریق مقایسه یک مدل به اصطلاح مستقل که در آن بین متغیرها هیچ رابطهای نیست با مدل پیشنهادی مورد نظر، مقدار بهبود را نیز میآزماید. شاخص CFIاز لحاظ معنا مانند NFI است با این تفاوت که برای حجم گروه نمونه جریمه میدهد.
شاخص های دیگری نیز در خروجی نرم افزار لیزرل دیده می شوند که برخی مثلAIC, CAIC ECVA , برای تعیین برازنده ترین مدل از میان چند مدل مورد توجه قرار میگیرند برای مثال مدلی که دارای کوچکترین AIC,CAIC,ECVA باشد برازنده تر است.(هومن۱۳۹۰،۲۴۴ ۲۳۵) برخی از شاخص ها نیز به شدت وابسته حجم نمونهاند و در حجم نمونههای بالا میتوانند معنا داشته باشند.
تجزیه وتحلیل داده ها
مقدمه
بعد از گردآوری اطلاعات از نمونه معرف جامعه، قدم بعدی تحلیل دادههاست، به طوری که بتوان فرضیه های پژوهش را مورد آزمون قرار داد. در عین حال، قبل از انجام این کار، ضروری است برخی از مراحل مقدماتی طی شود. این مراحل، به آماده کردن داده ها برای تحلیل کمک کرده و از اینکه داده های جمع شده به صورت معقولی مناسب هستند و تفسیر آنها به نحو صحیحی درست است، اطمینان ایجاد می کند.
پس از اینکه داده های مربوط به پژوهش از طریق منابع کتابخآنهای و بررسی میدانی جمعآوری شدند (در این پژوهش پرسشنامه از طریق منابع کتابخآنهای استخراج و دادهها طی عملیات میدانی در یک دوره ۳ ماهه جمع آوری شدند) . نوبت به تحلیل داده های موجود برای بررسی فرضیهها تحقیق میرسد.
لازم به ذکر است که انتخاب حجم نمونه از طریق روش تصادفی ساده انجام پذیرفته و تعداد پرسش شوندگان برای این پایان نامه ۳۹۰ نفر در شرکتهای نرمافزاری در سطح تهران میباشند.
تعیین پایایی یا قابلیت اطمینان و روایی پرسشنامه:
پایایی یک سنجه، ثبات و هماهنگی منطقی پاسخها در ابزار اندازه گیری را نشان میدهد و به ارزیابی درستی و خوب بودن یک سنجه کمک می کند.
“توانایی” یک سنجه برای حفظ ثبات در طی زمان (علیرغم شرایط غیرقابل کنترل آزمون و وضعیت پاسخ دهندگان) شاخصی از ثبات و آسیب پذیری کم آن در برابر تغییرات است. این توانایی نشان دهنده مناسب بودن ابزار اندازه گیری است زیرا هر زمان که اندازه گیری صورت گیرد نتایج یکسان حاصل می شود.
با توجه به مشورت انجام شده با افراد اهل فن به این نتیجه رسیده شد که به تعداد ۳۰ پرسشنامه به ازای ۳۰ نفر از جامعه آماری این پرسشنامه ها ارسال و جمعآوری گردند.
در این پژوهش با توجه به استفاده از ۲ نرمافزار مختلف که۱۸ IBM SPSS وLISREL 8.8 میباشند پایایی به صورت پایایی آلفای کرونباخ محاسبه میشوند.
در جداول زیر مقدار پایایی بر اساس آلفای کرونباخ از طریق نرمافزار SPSS آمده است.
آلفای کرون باخ |
فرم در حال بارگذاری ...