SiC
۰/۳
ZnS
۷/۳
شکل ۲-۲: موقعیت نوار نیمهرساناهای انتخابی و پتانسیل اکسایش-کاهش O2/O2، OH/H2O در ۷pH=.
۲-۳ تیتانیا
عنصر تیتانیوم با عدد اتمی ۲۲ دارای آرایش اتمی[Ar]4s23d2 ، چهارمین عنصر فراوان در پوسته زمین است [۱۲]. دمای ذوب آن C˚۱۶۷۵ و عدد جرمی آن ۹۰/۴۷ میباشد. نیمههادی دیاکسید تیتانیوم یا تیتانیا، یکی از معروفترین اکسیدهای سیستم Ti-O با فرمول شیمیایی TiO2 است. این ماده در سال ۱۸۲۱ کشف شد و در سال ۱۹۶۰به تولید انبوه رسید. تیتانیا یک نیمههادی با پهنای نوار ممنوعه زیاد است که به دلیل ویژگیهای خوبی که دارد از جمله بازده فتوکاتالیستی بالا، خنثی بودن از لحاظ شیمیایی، طبیعت آمفوتری سطح، غیر سمی و زیست سازگار بودن و همچنین به دلیل تعداد فازهایی که در شرایط مختلف شیمیایی، دما و فشار
به وجود میآید و نیز قیمت ارزان آن [۱۴،۱۳]، کاربردهای وسیعی در حوزههای مختلف مانند فتوکاتالیستها، سلول خورشیدی حساس به رنگدانه، سنسورهای گازی، فیبرهای نوری، مواد الکتروکرومیک در دستگاههای نمایشی، حوزه بایو مواد دارد [۱۵].
۲-۳-۱ خواص فیزیکی و شیمیایی دیاکسید تیتانیوم
پودر دیاکسید تیتانیوم از نظر شیمیایی بی اثر است. در نور آفتاب رنگ خود را حفظ می کند و بسیار مات است. این خصوصیت باعث می شود تا مواد شیمیایی خاکستری یا قهوهای را که بیشتر شامل پلاستیکهای خانگی هستند، به رنگ سفید خالص درخشانی تبدیل کند. دیاکسید تیتانیوم خالص دارای ضریب شکست بسیار بالا و تجزیه نوری بیشتر از الماس است. یاقوت کبود ستارهای و یاقوت قرمز درخشندگی خود را از
دیاکسید تیتانیوم موجود در خود میگیرند [۱۶].
۲-۳-۲ ساختارهای دیاکسید تیتانیوم
دیاکسید تیتانیوم با فرمول شیمیایی TiO2، یک نیمه هادی نوع n با نوار ممنوعه عریض است. تیتانیا دارای سه پلیمرف اصلی آناتاز[۸]، روتایل[۹] و بروکیت[۱۰] است. تشکیل این سه نوع ساختار شدیداً وابسته به دما است.
باتوجه به گزارشات، فاز آناتاز در دماهای حدود C˚۳۰۰ شروع به جوانهزنی کرده و با افزایش دما تا حوالیC˚۶۰۰ به طور کامل تشکیل میشود. با افزایش بیشتر دما، تحت شرایط معمولی فاز آناتاز به صورت برگشتناپذیری و طی پروسه گرمازایی تحت مکانیزم جوانه زنی و رشد، در دماهای حدود C˚۶۰۰ به فاز روتایل تبدیل میشود [۱۹-۱۷]. با توجه به روش ساخت و مواد اولیهی مورد استفاده، دمای تشکیل این سه فاز و کامل شدن آنها با یکدیگر متفاوت است. از جمله پارامترهایی که در روی این دمای تبدیل اثر میگذارند عبارتند از: شکل و اندازه ذرات، ماده اولیه مورد استفاده و خلوص آن، اتمسفر، شرایط واکنش، غلظت عیوب سطحی و غلظت مرزدانهها [۲۰].
از لحاظ ترمودینامیکی روتایل فاز پایدار تیتانیا است در حالیکه دو فاز آناتاز و بروکیت فرمهای نیمهپایدار هستند. در بین این پلیمرفها آناتاز و روتایل بیشترین تحقیقات را به خود اختصاص داده اند [۲۱،۲۰]. دیاگرام دما- فشار استحاله فازی اکسید تیتانیوم در شکل ۲-۳ نشان داده شده است.
شکل ۲-۳: نمودار فاز دی اکسید تیتانیوم [۲۲].
تیتانیا دارای پنج فاز فشار بالای دیگر است که کمتر مورد بررسی قرار گرفتهاند [۲۱]. دو فاز آناتاز و روتایل دارای ساختار تتراگونال میباشند و از اکتاهدرالهای [TiO6]2- تشکیل شدهاند [۱۹]. فاز بروکیت نیز دارای ساختار ارتورومبیک است [۲۱]. در شکل ۲-۴ سلولهای واحد این سه فاز نشان داده شده است.
شکل۲-۴: شماتیکی از سلولهای واحد فاز TiO2، (الف) آناتاز، (ب) روتایل، (ج) بروکیت [۲۱].
در هر سه حالت TiO2، اتم تیتانیوم بوسیله ۶ اتم اکسیژن احاطه شده و هر اتم اکسیژن توسط ۳ اتم Ti احاطه می شود. نقطه ذوب TiO2، C˚۱۸۰۰ است. در بالای C˚۱۰۰۰ فشار جزئی اکسیژن افزایش مییابد و به طور پیوسته اکسیژن آزاد می شود. این تغییرات همراه با تغییر رنگ و هدایت الکتریکی میباشد [۲۳]. اکتاهدرالهای TiO6 چهار لبهی مشترک در آناتاز، دو لبهی مشترک در روتایل و سه لبهی مشترک در بروکیت دارند [۲۴]. جدول ۲-۲ نشان دهندهی خصوصیات دو فاز روتایل و آناتاز است.
جدول۲-۲: خصوصیات آناتاز و روتایل [۲۵،۲۱].
ویژگی
آناتاز
روتایل
جرم مولکولی (g.mol-1)
۸۸/۷۹
۸۸/۷۹
نوع ساختار
تتراگونال
تتراگونال
تعداد اتمها در هر سلول واحد (Z)
۴
۲
فرم در حال بارگذاری ...