نمودار ۲-۱-۴ چگونگی تغییر در سبک های رهبری در رابطه با موقعیت ۳۹
نمودار ۲-۱-۵ مدل پیوستگی رفتار رهبری ۴۰
نمودار ۲-۱-۶ نظریه چرخه زندگی ۴۲
نمودار ۲-۱-۷ اجزای متشکله نظریه مسیر-هدف در رهبری ۴۶
نمودار ۲-۱-۸ مدل تجویزی رهبری ۴۷
نمودار ۲-۲-۱- تاثیر محرک در بوجود آوردن تنیدگی ۴۸
نمودار ۲-۲-۲- تنیدگی به عنوان یک پاسخ ارگانیسمی ۴۹
نمودار ۲-۲-۳- مدل تعاریفی که هم برمحرک وهم به پاسخ تاکید دارند ۵۰
نمودار ۲-۲-۴ توالی وقایع در نشانگان سازگاری کلی ۵۳
نمودار ۲-۳-۲-۱-سندروم سازگاری عمومی ۵۶
نمودار ۲-۳-۲-۴-۱-مدل مبتنی بر محرک ۶۱
نمودار ۲-۳-۲-۴-۲- مدل مبتنی بر پاسخ ۶۲
نمودار ۲-۲-۵ عوامل تنیدگی زای تنیدگی ۶۵
نمودار ۲-۲-۵ الگوی تنیدگی شغلی ۶۷
نمودار ۲-۳-۴- رابطه تنیدگی با عملکرد ۷۷
نمودار ۲-۷- مدل مفهومی تحقیق ۹۳
نمودار ۴-۲-۱-۱ فراوانی تحصیلی کارکنان ۱۱۷
نمودار ۴-۲-۱-۲ فراوانی تحصیلی مدیران ۱۱۸
نمودار ۴-۲-۲-۱ فراوانی تجربه کارکنان ۱۱۹
نمودار ۴-۲-۲-۲ فراوانی تجربه مدیران ۱۲۰
نمودار۴-۲-۳-۱ فراوانی آموزش کارکنان ۱۲۲
نمودار ۴-۲-۳-۲ فراوانی آموزش مدیران ۱۲۳
نمودار ۲-۴-۱-۱- فراوانی استرس عادی هر دو گروه ۱۲۵
نمودار -۲-۴-۱-۲- تنیدگی کاری کارکنان ۱۲۷
نمودار -۲-۴-۲-۱- تنیدگی عادی مدیران ۱۲۹
نمودار ۴-۲-۴-۲-۲- تنیدگی کاری مدیران ۱۳۰
نمودار ۴-۲-۴-۲-۳ نشانه های تنیدگی در گونه A براساس شدت نشانه ها ۱۳۳
نمودار ۴-۲-۴-۲-۴ نشانه های تنیدگی درگونه B براساس شدت نشانه ها ۱۳۵
نمودار ۱-۴-۲-۵ مقایسه ای میانگین استرس عادی کارکنان باتوجه به سبک رهبری ۱۳۷
نمودار ۲-۴-۲-۵ مقایسه ای میانگین استرس کار کارکنان با توجه به سبک رهبری ۱۳۸
نمودار ۳-۴-۲-۵ مقایسه ای میانگین کل استرس کارکنان با توجه به سبک رهبری ۱۳۹
نمودار ۴-۲-۳-۱-هیستوگرام کلی گونه A 157
نمودار ۴-۳-۳-۱هیستوگرام کلی گونه B 170
چکیده:
براساس مطالعات انجام شده درصد بالایی از کارکنان سازمان ها از وجود نشانه های تنیدگی شکایت می کنند و اغلب تنیدگی خود را به سبک رهبری نسبت می دهند ، حال این سئوال مطرح است که آیا بین سبک رهبری مدیران ، نوع شخصیت و میزان تنیدگی کارکنان سازمان رابطه ای وجود دارد؟ لازم به توضیح است با توجه با تاثیر شخصیت در تنیدگی این عامل به عنوان یک متغییر تعدیل کننده در تجزیه تحلیل ها مورد توجه قرار گرفت.
هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین سبک رهبری مدیر ، نوع شخصیت و میزان تنیدگی کارکنان صف بانک پارسیان شعب شمال و غرب شهر تهران می باشد . تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر جمع آوری اطلاعات توصیفی – پیمایشی و از حیث اجرا میدانی می باشد جامعه آماری مورد مطالعه مدیران و کارکنان صف بانک پارسیان شعب شمال و غرب شهر تهران به تعداد ۱۵۰ نفر بودند که از این تعداد طبق فرمول کوکران نمونه ای به تعداد ۱۰۸ نفر به صورت تصادفی انتخاب گردید . برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شده که پس از تایید روایی و پایایی آن (ضریب آلفای کرونباخ) برای پرسشنامه تعیین سبک رهبری ۹۶٫۵% درصد ، برای پرسشنامه تعیین میزان تنیدگی ۸۸% درصد و برای پرسشنامه تعیین نوع شخصیت ۹۲% درصد بین نمونه توزیع گردید.
برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از دو روش آمار توصیفی (فراوانی ، درصد) وآمار استنباطی (آزمون تست ناپارامتریک ،آزمون همبستگی پیرسون ، تحلیل رگرسیون ، جدول تحلیل واریانس و آزمون فریدمن ) استفاده شده است.
یافته های تحقیق تایید می کنند:
بین سبک رهبری مدیر، نوع شخصیت و میزان تنیدگی در کارکنان صف بانک پارسیان ارتباط معناداری وجود دارد.
درضمن نتایج نشان می دهد که میزان تنیدگی کارکنان در هر دو گونه شخصیتی A و B هرچه از سبک رهبری استبدادی – استثماری به سبک مشارکتی نزدیکتر می شویم ، کمتر است. همچنین ۹۶ درصد جامعه مورد بررسی محیط کار را تنیدگی زا معرفی نموده اند.
نتایج نشان می دهدکه میزان تنیدگی کارکنان در گونه A با میانگین ۱٫۵۶۵۲ از میزان تنیدگی در شخصیت B با میانگین ۱٫۲۴۴۸ بیشتر است همچنین در رابطه با مدیران میزان تنیدگی در شخصیت A 1.3727 از میزان تنیدگی در گونه B با میانگین ۱٫۱۸ بیشتر است.
در پایان پیشنهاد هایی در دو سطح سازمانی و فردی برای تامین بهداشت روانی کارکنان در سازمان به منظور حفظ و نگهداری منابع انسانی و افزایش کارایی آنان مطرح شده است.
کلید واژه ها: سبک رهبری استبدادی – استثماری ، سبک رهبری استبدادی – خیرخواهانه ، سبک رهبری مشاوره ای ، سبک رهبری مشارکتی ، تنیدگی ، شخصیت A ، شخصیت B
فصل اول
۱-۱-مقدمه
در دنیای امروز تنیدگی[۱] زندگی انسان را به شدت تهدید کرده است و اثرات ویرانگر آن در زندگی فردی و اجتماعی کاملاً نمایان است. نگرانی کارکنان نسبت به کار ، انتظارات سازمان ، مشکلات مدیریت و توقعات کارکنان از مدیران سازمان همگی سبب می شود که افراد از لحظه بیداری بامداد تا هنگام آرمیدن شامگاه ، همواره دچار هیجان ها ، تنش ها ، نگرانی ها ، بیم ها و امید های گوناگون باشد که گاه با ظرفیت بدنی ، عصبی و روانی وی متناسب و سازگار نیست . مجموعه چنین حالت ها و فشار های ناشی از آن در اصطلاح تنیدگی نامیده می شود.(علوی ، ۱۳۷۲)
موضوع تنیدگی در روان پزشکی سابقه ای طولانی دارد و سالها است که به سبب تاثیرات مهمی که در رفتار و عملکرد افراد دارد ، به عنوان یکی از موضوع های مهم علم مدیریت مورد مطالعه قرار گرفته است. تنیدگی باعث می شود که بدن انسان وظایفی را که در شرایط عادی بسادگی انجام می دهد، در شرایط تنیدگی با دشواری به انجام برساند. بنابراین تنیدگی سبب رسیدن آسیب های فراوان به فرد و سازمان می شود.
پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سبک رهبری مدیر ، شخصیت و میزان تنیدگی در کارکنان صف بانک پارسیان شمال و غرب شهر تهران می پردازد. بدین منظور این پژوهش در پنج فصل نگارش شده است.
فصل اول شامل مقدمه ، بیان مسئله ، اهمیت مسئله ، اهداف تحقیق ، فرضیات تحقیق ، تعریف واژگان ، روش تحقیق و فرایند تحقیق ، سابقه تحقیق و محدوده تحقیق می باشد. در فصل دوم ابتدا نظریه های مربوط به مباحث اساسی پژوهش یعنی سبک های رهبری ، تنیدگی و شخصیت مورد بررسی قرار گرفته است. سپس رابطه بین سبک های رهبری مدیران و تنیدگی مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل سوم ، روش تحقیق به تفصیل مطرح شده است . در فصل چهارم داده های جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و بالاخره در فصل پنجم خلاصه ، نتیجه گیری و پیشنهاد هایی ارائه گردیده است.
۱-۲-بیان مساله
بر اساس مطالعات انجام شده درصد بالایی از کارکنان سازمان ها نشانه هایی را که حاکی از وجود تنیدگی در آنهاست ، قابل مشاهده است (ایوانسوئیچ و ماتسون ، ۱۹۸۰) ، (رابینز، ۱۹۹۳) ، (ابطحی ، ۱۳۷۰) و( رفیعی ، ۱۳۷۳).
از سوی دیگر اغلب اوقات کارکنانی که تحت شرایط تنیدگی به سر می برند از سبک رهبری مدیران خود شکایت دارند. حال این سوال مطرح است که آیا بین سبک رهبری مدیران ، شخصیت و میزان تنیدگی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
فرم در حال بارگذاری ...