وبلاگ

توضیح وبلاگ من

بررسی مقایسه ای مصرف انرژی و ارائه راهکار انتخاب تاسیسات تهویه برودتی بر اساس ملاحظات اقتصادی و اجتماعی- قسمت ۱۸

 
تاریخ: 20-07-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

۳۰

 

 

 

۳-۴ تاثیر عوامل مختلف بر هزینه های تولید برودت
۳-۴ -۱ تاثیر اقلیم های آب و هوایی
همانطور که در فصل ۲ نیز توصیح داده شده اقلیم های آب و هوایی علاوه بر تاثیر بر انتخاب نوع دستگاه بر هزینه تولید برودت نیز تاثیر می گذارد. برای مثال هزینه تولید برودت از طریق سیستم چیلر جذبی در مناطق با رطوبت بالا بسیار بالاتر از هزینه تولید برودت با سیستم های کمپرسوری میباشد. حتی در بعضی مناطق که رطوبت نسبی هوا از ۸۵درصد فراتر می رود با صرف هزینه زیاد هم امکان تولید حداقل برودت وجود ندارد. بنابراین در اقلیم های مختلف هزینه تولید برودت متفاوت میباشد که بایستی با توجه به اقلیم مختلف هزینه تولید برودت دقیقا بر اساس انواع سیستم محاسبه گردد .
دانلود پروژه
۳-۴-۲ تاثیر کاربری
برای انجام محاسبات بایستی کاربری های مختلف لحاظ گردد. هزینه تولید برودت با توجه به نوع کاربری ساختمان متفاوت می باشد. معمولا کاربری ها به سه نوع مسکونی و تجاری و اداری تقسیم بندی می گردند. البته کاربری اداری نیز به توجه به نوع کاربرد متفاوت میباشد برای مثال کاربری بیمارستان به کاربری اداری با توجه با ساعات استفاده از سیستم متفاوت میباشد. برای مثال در ایران با توجه به تعطیلی ادارات در روز های جمعه میتوان سیستم برودت ساختمان را خاموش نمود در حالی که در بیمارستان بایستی بدترین شرایط جوی و دمایی لحاظ گردد. بنابراین در محاسبات نوع کاربری تاثیر زیادی بر هزینه تولید خواهد گذاشت.

شکل(۳-۱)تاثیر کاربری بر هزینه تولید برودت در سیستم های سرمایشی در شهر تهران و از دیدگاه مصرف کننده[۲۱]
۴-۳ تاثیر دیدگاه انرژی
هزینه های انرژی تابع قیمت عرضه آن و نرخ رشد قیمت حامل های انرژی طی عمر مفید سیستم میباشند. بنابر این برای محاسبه هزینه انرژی بایستی سناریو های مختلف را در نظر گرفت. در ایران باتوجه به اینکه تاکنون یارانه انرژی پرداخت می گردید این سناریو ها از دیدگاه های مصرف کننده و تولید کننده و نرخ جهانی متفاوت بود ولیکن در صورت ادامه حذف یارانه ها بایستی قیمت های تمام شده از دیدگاه مصرف کننده و دیدگاه ملی لحاظ گردد [۲۱].
هم اینک با توجه به تفاوت هزینه های تولید انرژی شرکت های تولید کننده انرژی بر اساس قیمت های موجود اقدام به مقایسه سیستم های تولیدی خود با سایر سیستم های موجود در بازار مینمایند و مدعی هستند که برای مصرف کننده به صرفه تر است که از کدام سیستم استفاده نماید. تاکنون با توجه به وجود یارانه از دیدگاه مصرف کننده استفاده از چیلر جذبی دو اثره به صرفه تر بود در صورتی که از دیدگاه جهانی سیستم تراکمی آب خنک به صرفه تر میباشد.

شکل(۳-۲)تاثیر دیدگاه عرضه انرژی بر هزینه تولید برودت در سیستم های سرمایشی در تهران و در کاربری مسکونی[۲۱]
۳-۴-۴ تاثیر آلایندگی زیست محیطی
آلایندگی زیست محیطی در سیستم های برودتی شامل آلایندگی ناشی از احتراق گاز طبیعی در دیگ های بخار (در سیستم های جذبی)، ناشی از نشت و تخلیه گاز مبرد فریون(چیلر تراکمی) ناشی از نشت لیتیوم بروماید(چیلر جذبی)ناشی از اسید شویی سیستم هاو ناشی از تولید برق در نیروگاه ها می باشد.هزینه های اجتماعی آلودگی زیست محیطی و تخریب آن در اثر مصرف حامل های انرژی فسیلی در کشور در سال ۱۳۸۷ برای گاز های مختلف توسط بانک جهانی و سازمان حفاظت محیط زیست ایران محاسبه شده است. مجموع این ارقام ۱۰۰۲۷۲ میلیارد ریال براساس قیمت های سال ۱۳۸۱ می باشد که معادل۱/۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۳۸۷ بوده است. همچنین بر اساس مطالعات دیگری، هزینه اجتماعی مستقیم و غیر مستقیم NOxوSO2 وCOبه ازای هرکیلو وات ساعت برق تولیدی در نیروگاههای بخاری کشور حدود ۷۲۰ تا ۱۳۶۰ ریال،نیروگاههای گازی ۷۴۰ تا۱۳۸۰ ریال و نیرگاههای سیکل ترکیبی ۵۹۰ تا ۱۲۳۰ ریال بر آورد شده است.
در بخش های خانگی و تجاری و عمومی انواع سوخت های جامد،مایع و گاز به مصرف می رسند. لازم به ذکر است که بخش خانگی و تجاری و عمومی به تنهایی بیشترین مصرف کننده نفت سفید در کشور بوده و در حدود ۵/۹۸ درصد از کل مصرف انرژی این فراورده در کشور مربوط به این بخش می شود.
هزینه های زیست محیطی آلاینده های حاصل از انتشار در نتیجه احتراق به اتمسفر به ازای هرکیلوگرم بصورت ریالی عبارتند از ،آلودگیNOبرابر ۵/۵۱۷۹۶ ریال به کیلوگرم، آلودگیSOبرابر ۷۱۰۰ ریال بر کیلوگرم و آلودگی CO2 برابر ۱۹۲ ریال بر کیلوگرم می باشد[۲۹].

شکل(۳-۳) تاثیر آلودگی بر هزینه های زیست محیطی انواع سیستم های برودتی[۲۱]
۳-۵ محاسبات هزینه های نهایی در سیستم های برودتی
با توجه به توضیحات بالا محاسبات هزینه نهایی یک سیستم برودتی شامل هزینه های زیر میباشد
هزینه‌های سرمایه‌گذاری اولیه
هزینه‌های تعمیرات و نگهداری
هزینه‌های عملیاتی (مصارف حاملهای انرژی )
هزینه زیست‌محیطی
عمر مفید و ارزش اسقاطی
AEM=Cic +C in+Ce + Co&m + Cenv + Csp -Cs (۳-۱۵)
در فرمول شماره (۳-۱۵) هزینه های مربوطه عبارتند از
Cic =هزینه اولیه ، هزینه های خرید
Cin =هزینه های نصب و راه اندازی
Ce = هزینه های انرژی
= Co&m هزینه های نگهداری و راهبری و تعمیرات
Cenv = هزینه های محیط زیست
Csp = هزینه های ساختمان موتورخانه و محل نصب تجهیزات
Cs= ارزش اسقاطی
در جدول (۳-۲) قیمت جهانی بعضی از سوخت های مصرفی آورده شده است.
جدول(۳-۲) ظرفیت حرارتی و هزینه انواع سوخت ها

 

 

Energy Content in Btu

 

Approx. 1995 Unit
Price

 

Unit


فرم در حال بارگذاری ...

« بررسی نقش فروش الکترونیکی محصولات بیمه ای بر میزان افزایش رضایت مشتریان شرکت بیمه ایران- قسمت ۱۳بررسی شروع به جرم در جرایم مطلق با تاکید بر رویه قضایی ایران »
 
مداحی های محرم