وبلاگ

توضیح وبلاگ من

بررسی توزیع خدمات عمومی شهری و بازتاب فضایی آن از دیدگاه عدالت اجتماعی- قسمت ۱۴

 
تاریخ: 20-07-00
نویسنده: فاطمه کرمانی
 

۱۳۸۵

 

تعداد

 

۱۰۴۸۴۲

 

۳۰۷۷۴۴

 

۱۹۶۰۸

 

-

 

۴۳۲۱۹۴

 

 

 

درصد

 

۳/۲۴

 

۲/۷۱

 

۵/۴

 

-

 

۱۰۰

 

 

 

۱۳۹۰

 

تعداد

 

۱۴۶۶۶۰

 

۴۰۵۵۸۱

 

۲۹۲۶۹

 

۱۱۴۲

 

۵۸۲۶۸۲

 

 

 

درصد

 

۲/۲۵

 

۶/۶۹

 

۵

 

۲/۰

 

۱۰۰

 

 

 

مأخذ: مرکز آمار ایران ، سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۳۵-۱۳۹۰
۳-۲-۴-۳-۲ نسبت جنسی
نسبت جنسی عبارت است از نسبت تعداد مردان به زنان که معمولاً به صورت درصد بیان می شود. به عبارتی دیگر نسبت جنسی بیانگر تعداد مردان در برابر هر ۱۰۰ نفر زن می­باشد.
متوسط میزان نسبت جنسی در محلات شهر یزد ۱۰۷ می­باشد. ولی میزان این متغییر در سطح محلات شهر یزد متفاوت است. در بررسی نسبت جنسی در میان مناطق ۳ گانه شهر یزد در سال ۱۳۸۵، منطقه سه دارای بیشترین نسبت جنسی و منطقه یک دارای کمترین نسبت جنسی می­باشد.
شکل(۳-۳): بررسی نسبت جنسی در مناطق شهری یزد (۱۳۸۵)
۳-۲-۴-۴ تراکم جمعیت در سطح شهر یزد
تراکم جمعیتی به معنای تعداد جمعیت در واحد سطح و معمولاً به صورت نفر در هکتار بیان میشود. متوسط تراکم جمعیتی محلات شهر یزد در سال ۱۳۸۵، ۴۰ نفر در هر هکتار می­باشد که نسبت به سال ۱۳۷۵، ۷ نفر در هر هکتار افزایش داشته است.
با توجه به آمار و ارقام سال ۱۳۹۰ شهر یزد بالغ بر ۱۷ هزار هکتار مساحت دارد که با توجه به شمار جمعیت آن که بالغ بر ۵۸۲ هزار نفر است. متوسط تراکم ناخالص در سطح شهر برابر ۲۰ نفر در هکتار است. گسترش بی رویه شهر در سال های اخیر و تداخل سطوح مختلف کاربری های متفاوت به ویژه سطوح مربوط به کارخانجات بزرگ در درون بافت شهری، محوطه راه آهن و فرودگاه و عرصه های وسیعی از قبیل عرصه های تاریخی و حریم های آثار باستانی و میراث فرهنگی عمده ترین علت کاهش تراکم در این شهر می باشد. زیرا در حالی که در اکثر شهرهای بزرگ کشور میزان تراکم ناخالص بین ۵۰ تا ۱۰۰ نفر در هکتار است، تراکم شهر یزد نشان دهنده فراوانی اراضی شهری و بدون جمعیت مناسب می باشد.تراکم جمعیت در محلات شهر یزد تنوع بسیار و گستردگی فراوان دارد. در بافت های قدیمی شهر مانند گازارگاه میزان تراکم ناخالص تا حدود ۱۲۰ نفر در هکتار افزایش می یابد. در محله خراشاه نیز تراکم ۱۱۰ نفر در هکتار گزارش شده است.در محله قاسم آباد ۴/۱ نفر در هکتار گزارش شده است. تراکم مطلوب و متعادل در محلاتی همچون صفائیه ۴/۳۸ نفر در هکتار و یا در محله سردوراه ۵۲ تا ۵۹ نفر در هکتار مشاهده می شود. این تفاوت های آشکار نشان می دهد که فضاهای بسیاری در درون بافت شهری گنجایش جمعیت پذیری فراوان دارد و توسعه و گسترش شهر در اراضی اطراف شهر ضرورتی ندارد.
از مقایسه تراکم جمعیتی مناطق سه گانه شهر یزد می­توان چنین نتیجه گرفت که شهر یزد در تمامی مناطق با افزایش تراکم روبه رو بوده است و البته این افزایش در منطقه ۲ چشمگیرتر است.
تراکم جمعیتی در محلات مرکزی شهر بالاتر از تراکم جمعیتی در محلات حاشیه­ای است و این امر شاید ناشی از روند توسعه شهر از مرکز به سمت پیرامون و نیز توزیع مناسب­تر خدمات و امکانات در مرکز شهر یزد باشد که جمعیت بیشتری را به سوی خود جذب کرده است.
شکل (۳-۴): مقایسه تراکم جمعیتی مناطق شهر یزد طی سالهای ۱۳۷۵ ـ ۱۳۸۵
۳-۲-۴-۵ خصوصیات اجتماعی شهر و محلات مختلف آن
شهر یزد از باستانی ترین شهرهای کشور در جبهه میانی فلات ایران و در همسایگی کویر مرکزی است که سابقه سکونت و زندگی شهری در آن به هزاره های قبل از اسلام باز می گردد که به این منطقه، ایساتیس به معنای بزکوهی اتلاق می شود.
محدوده محلات تاریخی و قدیمی شهر شامل ۴۲ محله قدیمی و سنتی این شهر است. ولی این محلات با تغییرات ساختمانی و شبکه های ارتباطی و به ویژه شهرک سازی سال های تغییر کرده و محلات عملکردی رایج امروزی شهر با آن متفاوت است.


فرم در حال بارگذاری ...

« تاثیر هیجانات خرید و ریسک ادراک شده بر رفتار خرید آنی- قسمت ۵بررسی کاربرد فناوری اطلاعات در مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی- قسمت ۱۱ »
 
مداحی های محرم