شکل۲-۳: روشهای مدولاسیون در سیستمهای فراپهنباند [۱]
شکل پالسهای دیگری همانند پالسهای هرمیتی[۲۳]، لژاندری[۲۴] و غیره نیز در مخابرات فراپهنباند استفاده میشوند، که هریک مزایای مخصوص به خود را دارند [۳] .
۶.۲ ساختار لایه ها در شبکه های اقتضایی
همانطور که در شکل ۳-۱ نشان داده شده است، همانند هر شبکه دیگری، شبکه های اقتضایی نیز از لایه هایی تشکیل شده اند. هر شبکه اقتضایی به ۵ لایهی فیزیکی[۲۵]، پیوند داده[۲۶]، شبکه[۲۷]، انتقال[۲۸] و کاربرد[۲۹] تقسیم بندی می شود. لایهی فیزیکی انتقال بیتها از طریق کانال مخابراتی را به عهده دارد. لایهی پیوند داده که زیر لایهی MAC نیز جزیی از آن میباشد، وظایف زیر را بهعهده دارد:
رفع خطاهای فیزیکی
کنترل دسترسی به کانال مشترک (MAC)
فریمبندی داده ها
انتقال مطمئن داده از طریق محیط انتقال
هماهنگی بین سرعت گیرنده و فرستنده (سنکرون کردن گیرنده و فرستنده)
بعد از آن لایه شبکه میباشد که از جمله وظایف آن میتوان به کنترل عملکرد زیر شبکه ها، مسیریابی، کنترل گلوگاهها، کیفیت سرویسدهی اشاره کرد. در لایهی انتقال، داده ها برای استفاده در لایه های پایینتر شکسته شده و همچنین یک کنترل خطا در این لایه بر روی داده ها اعمال می شود. در بالاترین لایه که لایهی کاربرد است، مجموعه از پروتکلها و برنامه ها، طرح ریزی و پیادهسازی میشوند [۶] .
شکل۲‑۴: معماری لایه ها در شبکه های اقتضایی[۶]
لایهی شبکه در این نوع تقریبا عملکرد مشابهی با شبکه های دیگر دارد، بنابراین سعی می شود به بررسی لایهی پیوند پرداخته شود.
تبادل اطلاعات در مورد همسایهها و توپولوژی اطراف هر گره در لایهی پیوند داده و مسیریابی در لایهی شبکه انجام میپذیرد. کنترل دسترسی به کانال مشترک در زیر لایهی MAC از لایه پیوند داده انجام می شود. با توجه به اهمیت زیر لایهی MAC (در برخی موارد آن را لایهی MAC نیز مینامند)، به صورت مجزا به بررسی آن در شبکه های اقتضایی فراپهنباند پرداخته می شود.
زیر لایهی M A C در شبکه های بیسیم اقتضایی فراپهنباند
گروه IEEE TG802.15.3a دو طرح برای لایهی MAC شبکه های اقتضایی بیسیم فراپهنباند پیشنهاد میدهد، که عبارتند از DS-UWB[30] (که پیشگامان آن شرکتهای موتورولا[۳۱] و فریاسکیل[۳۲] میباشند) و [۳۳]MBOA (با پیشگامی شرکت اینتل). تفاوت این دو طرح در پشتیبانی از بعضی سرعتها میباشد.
DS-UWB برای مخابراهی داده ها در سرعتهای ۲۸، ۵۵، ۱۱۰، ۲۲۰، ۵۰۰، ۶۶۰ و ۱۳۲۰ مگابیت در ثانیه و MBOA برای مخابرهی داده ها در سرعتهای ۵۵، ۱۱۰، ۲۰۰، ۴۰۰ و ۴۸۰ مگابیت در ثانیه طراحی شده اند[۱] .
طرح پیشنهادی توسط MBOA برپایهی MB-OFDM[34] میباشد. در MB-OFDM پهنایباند مورد استفاده در سیگنالهای فراپهنباند (۳.۱-۱۰.۶ GHz) به ۱۳ باند ۵۲۸ مگاهرتزی تقسیم می شود. این باندها نیز در چهار گروه مختلف تقسیم میشوند که عبارتند از: گروه A (باند ۳-۱) ، گروه B (باند ۵-۴) ، گروه C(باند ۹-۶) و گروه D (باند ۱۳-۱۰)[۳] .
برای استفاده از منابع، باید طراحی لایهی MAC به گونه ای باشد که از خواص منحصربفرد سیگنالهای فراپهنباند استفاده کند و بتواند محدودیتهای زیر را در طراحی خود لحاظ کند:
توان ارسال پایین برای رعایت کردن توان تشعشعی ایزوتروپیک موثر مجاز تعیین شده توسط FCC و افزایش طول عمر باتری دستگاهها.
بنابراین باید مکانیزمی برای کارا کردن توان مصرفی در لایهی MAC وجود داشته باشد.
مدت زمانی که تاثیر سیگنال فراپهنباند در کانال باقی میماند و آن را میتوان از کانال استخراج کرد (زمان اکتساب[۳۵]) بسیار بیشتر از سیگنالهای باریکباند باشد.
پس هنگامیکه نرخ ارسال اطلاعات زیاد باشد، ممکن است بخش عمدهای از زمانیکه گیرنده صرف دریافت اطلاعات می کند به زمان اکتساب اختصاص داده شود که باعث کاهش بازده سیستم فراپهنباند می شود. در شکل ۳-۲ پاسخ ضربهی کانال به یک پالس فراپهنباند نشان داده شدهاست. همانطور که در شکل مشخص است، اثر پالس تقریبا به اندازه ۱۵۰ ns باقی مانده است در حالیکه عرض پالس در حدود چند نانوثانیه بیشتر نمی باشد.
به دلیل قابلیت مکان یابی دقیق سیستمهای فراپهنباند با بهره گرفتن از اطلاعات بدست آمده از مکان یابی، لایهی MAC باید بتواند مسیریابی و کنترل توان را بهبود بخشد.
شکل۲‑ ۵: (a) پاسخ ضربهی مدل کانال برای IEEE 802.15.3a CH3 محور عمودی دامنه کانال میباشد، (b) تابع خودهمبستگی پاسخ ضربهی کانال [۳]
مدل کانال IEEE UWB
در گروه IEEE 802.15.3a مدل کانال چند مسیرهای برای سیگنالهای فراپهنباند ارائه دادهاند. در این مدل المانهای چند مسیره در گروههایی بنام خوشه[۳۶] با توزیع پوآسون[۳۷] وارد گیرنده میشوند. هر مسیر در هر خوشه نیز خود به صورت توزیع پوآسون وارد گیرنده می شود. پاسخ ضربهی کانال به شکل زیر تعریف میگردد [۷]و[۸]:
شکل ۲- ۵ :پروفایل تاخیر زمانی مدل کانال در استاندارد ۸۰۲.۱۵.۴a [9]
که در آن تعداد خوشه ها، تعداد مسیرها در یک خوشه و گین چندمسیرهی، مسیر ام و خوشهی ام میباشد. تاخیر خوشهی ام و تاخیر زمانی امین مسیر از خوشهی ام میباشند. دامنه تضعیفشدگی به صورت زیر تعریف می شود:
فرم در حال بارگذاری ...