Tre: زمان لازم برای نفوذ آب مورد نیاز (دقیقه)
dTr: زمان پسروی در انتهای کرت (دقیقه)
۳-۴-۲ کارایی مصرف آب
یکی از فاکتورهایی که مورد بررسی قرار گرفت کارایی مصرف آب در روشهای خاکورزی، الگوی کاشت بود. کارایی را که با رابطه (۳-۵) نشان داده شده را در مقایسه انواع روشهای خاکورزی و الگوی کاشت بررسی شد (بوتار[۷۸] و همکاران، ۲۰۰۷؛ غضنفر و همکاران، ۲۰۱۰).
(۳-۵)
که در این رابطه:
WUE:کارایی مصرف آب (کیلوگرم بر مترمکعب)
Ey: عملکرد اقتصادی (کیلوگرم در هکتار)
Et: آب مصرفی گیاه (مترمکعب در هکتار (
۳-۵ فاکتورهای مورد اندازهگیری پس از سبز شدن
۳-۵-۱ درصد و ضریب سرعت سبز شدن
برای محاسبه درصد سبز شدن در هر تیمار از دو خط کشت مجاور به طول یک متر به طور تصادفی انتخاب گردید. تعداد جوانههای خارج شده در هر روز بعد از ظهور اولین جوانه تا زمانی که سه روز متوالی جمعیت ثابت میماند شمارش انجام گردید و بر حسب درصدی از بذور کاشته شده محاسبه شد. برای بالا بردن دقت کار اندازهگیری در هر کرت سه بار تکرار گردید. درصد سبز شدن با بهره گرفتن از رابطه (۳-۶) محاسبه شد (مهاجر و همکاران، ۱۳۸۷).
(۳-۶)
که در این رابطه:
M: درصد سبز شدن
ppsm[79]: تعداد بوته سبز شده در مترمربع
spsm: تعداد بذر کاشته شده در مترمربع
P: درصد خلوص بذر
G: قوه نامیه (درصد جوانهزنی)
ضریب سرعت سبز شدن مستقیماً از شمارش روزانه گیاه تا انتهای دوره سبزشدن در هر تیمار محاسبه شد. ضریب سرعت سبز شدن هرچه بیشتر باشد دوره سبز شدن کوتاهتر و هر چه دوره سبز شدن طولانیتر باشد سرعت سبز شدن کمتر است که میتواند به دلیل کمبود رطوبت در خاک، کشت عمیقتر و یا بدلیل فشردگی بیش از حد خاک بالای خط کشت باشد. بنابراین ضریب سرعت سبز شدن کمتر، نشانه تأخیر در سبز شدن و خروج کمتر جوانهها است. این ضریب با بهره گرفتن از رابطه (۳-۷) محاسبه گردید (آسودار و همکاران، ۲۰۰۶).
(۳-۷) CV
که در این رابطه:
CV: ضریب سرعت سبز شدن است (%).
N1: تعداد گیاهچه های سبز شده در اولین روز از شروع سبز شدن است.
N2…. Nn: تعداد گیاهچه های سبز شده در روزهای بعدی تا خاتمه سبز شدن است.
T1…. Tn: تعداد روزهای بعد از کاشت از شروع سبز شدن تا خاتمه سبز شدن است.
روش کار بدین صورت بود که در هر کرت دو خط مجاور به طول یک متر طول از مسیر بذر کاری را انتخاب گردید و به صورت روزانه تعداد گیاهچههای سبز شده را تا خاتمه سبز شدن شمارش شد خاتمه سبز شدن زمانی بود که تعداد سبزشده ها در سه روز متوالی یکسان شمارش شد.
۳-۵-۲ یکنواختی عمق کاشت
این شاخص پس از سبز شدن کامل بوتهها اندازهگیری شد، بدین ترتیب که پس از حذف ۵ متر از ابتدا و انتهای هر کرت تعداد ۲۰ بوته به طور تصادفی از هر کرت انتخاب و از زمین خارج میشود، عمق کاشت یعنی طول قسمت زیر خاک آن (فاصله محل تغییر رنگ ساقه تا بذر) بوسیله خطکش اندازهگیری شد (یوسفی و همکاران، ۱۳۸۵) و با بهره گرفتن از رابطه (۳-۸) یکنواختی عمق کاشت محاسبه شد (دارمور[۸۰] و پندی[۸۱]؛ ۱۹۹۵، مهاجر و همکاران، ۱۳۸۷).
(۳-۸)
که در این رابطه:
Se : ضریب یکنواختی عمق کاشت به درصد
Y: میانگین قدر مطلق تفاضل دادهها از میانگین (میلیمتر)
D: میانگین عمق بوتههای اندازهگیری شده (میلیمتر)
۳-۶ عملکرد و اجزای عملکرد علوفه
جهت تعیین عملکرد علوفه و برخی صفات مورد بررسی در مزرعه (ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول بلال و قطر بلال)، سپس از هر کرت ۱۰ بوته انتخاب و صفات مورد اندازهگیری بعد از برداشت (عملکرد کل علوفه تازه،وزن تر بلال، وزن تر برگ، عملکرد ماده خشک برگ، عملکرد ماده خشک بلال و عملکرد کل ماده خشک) انجام شد.
۳-۷ تجزیه وتحلیل آماری
کلیه محاسبات و یافتههای آزمایش با بهره گرفتن از نرمافزار محاسبات آماری SAS صورت پذیرفت و جهت مقایسه میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن استفاده شد. همچنین جهت رسم نمودارها از نرمافزار Excel استفاده شد.
فصل چهارم
نتایج و بحث
فصل چهارم
نتایج و بحث
۴-۱ تأثیر بقایا، خاکورزی و الگویکاشت بر میانگین و یکنواختی عمق کاشت
نتایج تجزیه واریانس تأثیر بقایا، خاکورزی و الگویکاشت بر میانگین عمق کاشت در جدول (۴-۱) نشان داده شده است. خاکورزی و الگویکاشت در سطح ۱ درصد، بقایا و اثر متقابل خاکورزی و بقایا در سطح ۵ درصد بر میانگین عمق کاشت معنیدار شد.
جدول ۴-۱ تجزیه واریانس میانگین و یکنواختی عمق کاشت تحت تأثیر بقایا، خاکورزی و الگویکاشت
فرم در حال بارگذاری ...