-
-
شاخصه های نظری
-
- مطالعه ارزش ها
-
-
در اصطلاح جامعه شناسی «ارزش اجتماعی» عبارت است از چیزی که موضوع پذیرش همگان است . ارزش اجتماعی واقعیت ها و اموری را تشکیل می دهد که مطلوبیت دارند و مورد خواست و آرزوی اکثریت افراد جامعه است. ارزش اجتماعی یکی از مفاهیم اساسی جامعه شناسی است و جامعه شناسان درباره آن نظریه های گوناگونی عنوان کرده اند.
آگ برن (ogburn) و نیم کف (Nimkoff) می گویند: ارزش اجتماعی واقعه یا امری است که مورد اعتنای جامعه قرار دارد. ارزش اجتماعی، انگیزه گرایش های اجتماعی می شود و گرایش های اجتماعی تمایلات کلی هستند که در فرد به وجود می آیند و ادراکات، عواطف و افعال او را در جهت های معینی به جریان می اندازند.
این گرایش برحسب شخصیت افراد متفاوت است و به صورت شخصیت های قدرت گرا، دانش گرا، احترام گرا و غیره تجلی می کند.
ژان کازنو می نویسد: عقاید، هنجارها، شناسائی ها، فنون و اشیاء مادی که افکار و گرایش ها در پیرامون آن شکل گرفته و به تجربه رسیده اند، ارزش های اجتماعی یک گروه را شکل می دهند.
ارزش اجتماعی به عنوان یک پدیده برتر در فرد و به عنوان چیزی بدیهی و مطلق که عالی تر کردن آن ممکن ولی انکار کردن آن ناممکن است به افراد تحمیل می شود.
ارزش اجتماعی شامل همه چیزهایی است مطلوب یا نامطلوب – که مورد علاقه انسان است- هر امری- مادی یا معنوی – که در جامعه دارای قدر و قیمت باشد و نیازهای مادی و معنوی انسان را برآورده کند، یا هر چیز گرانبها و سودمند، از جمله ارزش های اجتماعی است. وقتی به کودک یاد می دهیم به بزرگتر از خود احترام بگذارد و به او سلام کند، حرف پدر و مادر را گوش کند و به آنها نیز احتارم بگذارد و از آنها اطاعت کند، در واقع ارزش های اجتماعی را در ذهن او جا می دهیم.[۱]
- مطالعه هویت
هویت اجتماعی تعبیری است که فرد از خود در رابطه با دیگران می کند و براساس عضویت در رده ها و گروه های گوناگون اجتماعی شکل می گیرد. هویت افراد وابسته به برداشت دیگران است و شناسایی دیگران لازمه تثبیت هویت است، در معنای اصلی هویت، تشابه و تمایز مطلق است. همه هویتهای انسانی حتی هویت فردی که در خویشتنی تجسم می یابد و براساس نحوه ارتباط با دیگران و تجربه های دوران حیات شکل می گیرد، اجتماعی اند چون به معنا مربوط می شوند و معنا نتیجه توافق و عدم توافق و موکول به جمع است. به علاوه، هویت اجتماعی شخص هیچ گاه تمام شده نیست و مدام در معرض تغییر و تحول و بازنگری است (جنکینز، ۴۵:۱۳۸۱)
فرم در حال بارگذاری ...