مخارج تکیه ها ، و هزینه شام و ناهار ، به عهده نماینده آقاخان ،بود.بعد از عزاداری ، کسانی که مشغول به خدمت گذاری بودند ، انعام دریافت می کردند . در این سه روز ، دعاها و خطبه های مخصوص ، خوانده می شد ، و قربانی های متعدد ، صورت می گرفت.
ایلات خراسان در این ایام ، از هر قطار شتر ، یک شتر ، می فرستادند که اطراف نخل سرکار آقا ، برای تبرک ، حرکت کردند .با خارج شدن علم ها از محل حسینیه ، ساکنین ، از پشت بام ، بر آن ها گل و گلاب می ریختند(سیف آزاد ،۴۳۰:۱۳۲۹-۴۳۲). مراسم عزاداری محرم در دوران امامت آقاخان چهارم به شیوه ای بسیار ساده انجام می گیرد و همراه با سخنرانی و عزاداری می باشد و تشریفات دوران امامت آقاخان سوم را ندارد.
خداخوراکی: این رسم عنوانی است بر خوراکی که به عنوان سهم خوراکی و نوشیدنی آقاخان ، در نظر گرفته می شود . اسماعیلی ها ، چیزی از غذای خود را به جماعت خانه می آورند و با به حراج گذاشتن آن ، سهمی از عایدات امام خود را پرداخت می کنند (بوس،۱۳:۱۳۷۶).
۳-۶- روابط اسماعیلیان
روابط اسماعیلیان در این دوره را در سه جهت می توان در نظر گرفت
۳-۶-۱ : روابط اسماعیلیان ایران با یکدیگر
اسماعیلیان در ایران ، روابط بسیار مناسبی دارند و در بسیاری از امور به عنوان پشتیبان یکدیگر ، عمل می کنند . این افراد پس از دستورات امامانشان ، خصوصا آقاخان سوم مبنی بر ابراز هویتشان و انجام دادن اعمالشان به صورت مستقل از اثنی عشری ها ، به صورتی توصیف نکردنی ، به همکاری با یکدیگر می پردازند و در انجام فعالیت های عام المنفعه اسماعیلیان ، دخالت زیادی می کنند . به عنوان نمونه جماعت خانه روستای دیزباد ، در دیزباد علیا قرار دارد که تا پایین روستا فاصله نسبتا زیادی دارد ، حمل کردن مصالح ، برای ساختن آن کاری دشوار بود ، ولی با همکاری تمام افراد این روستا در سال ۱۳۱۶ش ، آن را ساختند . در ساختن مدارس در روستاهای اسماعیلی هم ، اسماعیلیان ، زحمات بسیاری کشیدند . در انجام امورات مربوط به اجرای احکام و مراسم های مذهبی ، زن و مرد در کنار یکدیگر فعالیت می کنند . اسماعیلیان هر روستا در این دوران به راحتی به سایر روستاها و شهرها سر می زدند تا از وضعیت سایر اسماعیلیان باخبر شوند (مصاحبه،اهالی روستای دیزباد،۱۳۹۱). در این دوران جهت برقرای روابط بین اسماعیلیان ، نمایندگان آقاخان نقش اساسی داشتند ، و این نمایندگان بودند که خط مشی روابط این افراد را برقرار می کردند . اما نمونه های زیادی از سوء استفاده این نمایندگان دیده می شود . مرادمیرزا و تیمسار شاه خلیلی ، از نمایندگان آقاخان بودند . اما هرکدام پس از مدتی ، به نفع خود تبلیغ کردند . همین امر دلیل اختلافاتی بین اسماعیلیان ، می شد . عده ای از عقاید آقاخان ها طرفداری می کردند و عده ای از عقاید و دیدگاه های این افراد که این مسئله باعث ایجاد تنش هایی در میان اسماعیلیان ، می شد .
۳-۶-۲- روابط اسماعیلیان ایران با اثنی عشری های ایران
اسماعیلیان ایران به عنوان اقلیت مذهبی ، در نظر گرفته می شوند . بیشتر آنها در برقراری روابط خود بسیار محافظه کارانه و همراه با تقیه ، برخورد می کنند . آنها در مراسمات و آئینها ی اثنی عشری ها بدون مشکل شرکت می کنند . بسیاری از این اسماعیلی ها در ایران در نهادهای دولتی ، مشغول به کار هستند ، تعداد زیادی از آنها از معلمان آموزش و پرورش می باشند ، که به عنوان بهترین نهاد برای تعلیم و تربیت و انجام امور فرهنگی کشور می باشند .این افراد به صورتی کاملا منضبط بر سرکار خود حاضر می شوند و در محل کار خود به عنوان کارمندان نمونه ، مطرح هستند . این اسماعیلیان ، روابط صمیمانه ای با اثنی عشری ها که مذهب غالب بر ایران هستند ، دارند .
موارد خاصی از برخورد اسماعیلیان و اثنی عشری ها در دوره مورد بحث ، به ثبت نرسیده است . با این وجود اختلاف بر سر مباحث اعتقادی در میان این دو گروه ، موجود می باشد .
در این دوران ، اعتصاب و یا تظاهراتی از سوی اسماعیلیان ، صورت نگرفت .ولی به صورتی محدود در میان سایر مردم در بعضی از تظاهرات شرکت می کردند ، اما نمود اسماعیلی بودن این تظاهرات ، مطرح نبود(مصاحبه اهالی روستای دیزباد،۱۳۹۱) .
اسماعیلیان در ایران ، از آن زمان که امامت امام اسماعیلی از ایران خارج شد ، دیگر به امام خود دسترسی نداشتند ، با بهره گرفتن از نمایندگان امام خود ، با امام رابطه برقرار می کردند . ولی در سایر کشورها مانند هند و کشورهای حوزه آفریقا ، این رابطه به راحتی برقرار می شد .در دوران انتهای امامت آقاخان سوم در این کشورها ، برگزاری جلسات عمومی ، بسیار معمول بود . اما در ایران برقراری روابط به این شکل ، هیچ گاه مطرح نشد .آقاخان سوم یک بار در سال ۱۹۵۱م، به ایران سفر کرد ، آقاخان سوم پس از هفتاد سال منع از ورود به ایران ، در این سال به ایران آمد . او بازگشت خود به ایران را به منزله بازگشت به وطنش مطرح می کند . آقاخان در میان استقبال طرفداران خود به ایران آمد . گویا در اصفهان شماری از زنان با ستر و پوشش را دیده ، و در تهران که سیاست رضاشاه را در نظر گرفته بودند ، پوشش به شکل دیگری بوده است .(آقاخان سوم ،۳۶۱:۱۹۵۹). این برای نخستین بار بود که پس از هفتاد سال ، رابطه اسماعیلیان و امامشان ، به صورت مستقیم برقرار شد .
۳-۶-۳ : روابط اسماعیلیان ایران با اسماعیلیان خارج از ایران
در این دوره برقرای رابطه با اسماعیلیان خارج از ایران بسیار محدود بود . وسایل ارتباطی مانند تلفن ، بسیار محدود بود و همه از آن برخوردار نبودند .سایر وسایل برقراری ارتباط که در دوران های متأخر ساخته و پرداخته شدند هم در آن زمان موجود نبود . در نتیجه ارتباط اسماعیلیان با خارج از ایران ، از طریق نمایندگان آن ها صورت می گرفت . این ارتباطات بیشتر به منظور انجام امر مربوط به خمس اموال و بیان احکام و اوامری بود ، که امام اسماعیلی روزهای جمعه ، به منظور هدایت افراد فرقه خود ، صادر می کرد .
۳-۷-اسماعیلیان و احکام دینی
اسماعیلیان با بیان اینکه کلید جهنم و بهشت ، در دست آقاخان است ، هر آن چه را که او فرمان دهد اجرا خواهند کرد . نماز را در جماعت خانه ها به سرکردگی مکی و کامریا ، اجرا می کنند .
در مورد روزه گرفتن اسماعیلیان نظر یکسانی ندارند ، عده ای مانند شیعیان اثنی عشری منع از خوردن غذا را پذیرفته اند و اجرا می کنند ، و عده ای روزه را فقط نخوردن غذا نمی دانند ، بلکه روزه زبانی می گیرند و زبان خود را از بدی ها حفظ می کنند . در شمار اعیاد اسماعیلیان ، عید فطر از اعیادی است که از وجوه مشترک آن ها با سایر مسلمانان ، می باشد .
آنچه در اجرای احکام اسماعیلیان محل تأمل است ، این موضوع می باشد که در اجرای احکام خود ، باید مقداری پول را به صندوق آقاخان ، پرداخت کنند تا او بین فقیران تقسیم کنند . مثلا در مورد روزه ، حجّ و نماز این موضوع صادق است . کسانی که قصد حج گزاردن دارند ، باید مبلغ مربوط به آن سفر را به صندوق آقاخان ،پرداخت کنند . در حقیقت آقاخان ، هم مشاور مذهبی وهم مشاور اقتصادی اسماعیلیان است(خراسانی،۱۳۲:۱۳۷۷).از اعمالی که اسماعیلیان و امامان آنها بر آن بسیار تأکید دارند ، پرداخت عشر اموال (داسونگ) ، است . اسماعیلیان مکلف هستند که این عمل را سالی یک بار ، انجام دهند . آقاخان چهارم به اسماعیلیان گفته است که اساس مذهب آن ها داسونگ است(بوس ،۱۳:۱۳۷۶). اسماعیلیان عقیده دارند که این اموال در نهایت ، هزینه خود آنها خواهد شد . پرداخت عشر ، زمانی که امامت آقاخان در ایران بود ، با مشکلاتی رو برو بود ، و همیشه با درگیری هایی همراه بود ، کاروان هایی که این مبالغ را به ایران می آوردند با سرقت مواجه می شدند . در هندوستان هم خوجه ها در مواردی ، عشر اموال خود را به آقاخان ها نمی دادند و باعث دردسری هایی می شد .به نظر می آید ، پرداخت عشر اموال ، از امورات لازم برای حفظ و رونق کار اسماعیلیان در ایران و جهان است . اما مطلب شبهه برانگیز این است که آقاخان چهارم اساس این فرقه را ، بر داسونگ قرار داده است(بوس،۱۳:۱۳۷۶) . برای انجام اعمال عبادی مانند حج و یا سفر کربلا هم مبالغ هزینه سفر را به صندوق آقاخان می پردازند تا عنوان حاجی بر آنها ، صدق کند(خراسانی،۱۳۳:۱۳۷۷) . ارتباط بین خدا و ثروت در آئین اسماعیلیه ، به دقت حفظ شده است و شیوه زندگی آقاخان ها ، خصوصا آقاخان سوم و چهارم بسیار مجلل و شاهانه است ، اسماعیلیان این موضوع را پذیرفته اند و به آن اعتراضی ندارند . عقیده اسماعیلیان بر این است که این پول ها صرف امورات خود آن ها خواهد شد .
فصل چهارم
بررسی وضعیت اجتماعی اسماعیلیان ایران از ابتدای دوران پهلوی دوم تا آغاز انقلاب اسلامی ایران ۱۳۲۰-۱۳۵۷ ش/ ۱۹۴۲-۱۹۷۹م
در این فصل ،وضعیت اجتماعی اسماعیلیان ایران ، از ابتدای دوران پهلوی دوم ، تا پایان حکومت او ،که آغاز انقلاب اسلامی ایران است ، مورد بررسی قرار می گیرد.این دوران همزمان با سال های پایانی امامت آقاخان سوم و بیست و دو سال ابتدای امامت آقاخان چهارم ، می باشد .
در این فصل ، ضمن اشاره به وضعیت سال های پایانی امامت آقاخان سوم سلطان محمدشاه ، و انتخاب جانشین او ، وضعیت امامت آقاخان چهارم پرنس کریم خان ، مورد بررسی قرار خواهد گرفت .
۴-۱- آقاخان سوم و رابطه او با پهلوی دوم
رضاشاه پهلوی و آقاخان سوم ، در بیان مواضع و دیدگاههایشان ، همراهی کامل داشتند . آقاخان از او ، به نیکی یاد می کرد ، و دوران او را سرآغاز ترقی در ایران می دانست. اگرچه رابطه سیاسی آشکاری بین آن دو برقرار نشد .دوران محمدرضا شاه ، این هماهنگی همچنان ادامه یافت . آقاخان در خاطرات خود از محمدرضاشاه ، یاد نکرده است .اما با او در تماس بوده است و از نمونه های این تماس تلگرافی است که او به شاه ایران زد . آقاخان در سال ۱۳۲۸ش ، طی تلگرافی به محمدرضاشاه پهلوی ، از ایشان خواست که او را به عنوان تبعه ایران بپذیرد ، پهلوی هم در جواب فرستاد : « دولت همیشه شما را ایرانی شناخته است و این تقاضا در کمال خوشوقتی پذیرفته شد و عنوان رسمی شما را حضرت والا قرار دادیم » ۱۹مهر ۱۳۲۸ش.( ساعی ،۱۱۴:۱۳۲۹).
این پیام به خوبی نشان دهنده رابطه مساعد دربار ایران و آقاخان سوم می باشد . دادن عنوان حضرت والا به آقاخان ، از نشان هایی است که آقاخان از سایر دولت ها ، دریافت کرد . و دادن این عنوان ، نشان از روابط مساعد این دو بود ، و مهمتر از همه پذیرفتن او به عنوان تبعه ایران است .
از دیگر نشان های ارتباط آقاخان با درباریان ایران ، سفر آقاخان در سال ۱۹۵۱م ، به ایران بود، که در زمان محمدرضاپهلوی ، صورت گرفت . در زمان هیچکدام از شاهان قبلی ، چه در قاجار و چه در عهد پهلوی ، امامان اسماعیلی ، به ایران نیامدند ، اما در دوره پهلوی دوم این اتفاق افتاد .
آقاخان شخصا به ایران علاقه داشت و از ایران با عنوان ، وطن یاد می کرد .او ایران را سرزمین اجدادی خود ، می دانست و خود را نواده فتحعلی شاه ذکر می کرد . آقاخان معتقد بود که سبک زندگی او در خارج از ایران ، همانند سبک زندگی ایرانیان است و این را از علاقه اش به ایران ذکر می کرد (آقاخان سوم ،۳۶۱:۱۹۵۹).
آقاخان سوم ، تنها آقاخانی است که تاکنون موفق شده است با پیروانش در ایران دیدار کند .
۴-۲-سال های پایانی امامت آقاخان سوم و نزاع بر سر جانشینی او
آقاخان سوم به ورزش گلف و اسب سواری و پرورش اسب ، علاقمند بود . او در گلف استاد بود و پیوسته شرط گذاری می کرد ، و به برگزاری گلف با جوانان می پرداخت .
آقاخان سوم قرار بود جشن هفتادمین سال امامت خود را جشن بگیرد . این جشن قرار بود در ۱۹۵۳م ، در دارالسلام برگزار شود ، و به آقاخان پلاتین اهداء گردد . اعانات این جشن از قبل جمع آوری شده بود ، اعضای فقیر جامعه هرماه شش پنس ، پس انداز می کردند ، آنان که غنی تر بودند ، به نسبت توانایی خود مبالغ بیشتری می اندوختند (بوس ،۵۱۶:۱۳۷۶). در این سال ها نویسندگان ، کتاب های زیادی درمورد آقاخان نوشته شد ، که هرکدام با بهره گرفتن از داستان های کوتاه ، گوشه ای از زندگی آقاخان را به تصویر می کشیدند . آقاخان سوم در این سال ها ، با بهره گرفتن از مدارک و اسنادی که در دست داشت ، به نوشتن خاطرات خود پرداخت . در کتاب خاطرات ، آقاخان به نوشتن خاطرات سیاسی پرداخته بود، واز زندگی شخصی خود نیز در لا به لای این کتاب مطالبی آورده بود .
در سال ۱۳۵۴م ، در کراچی آقاخان را به صورت نمادین با پلاتین وزن کردند . ولی این جشن مانند جشن های ۱۹۳۶ م و ۱۹۴۶م ، با شور و حرارت طرفداران آقاخان ، برگزار نشد ، و آقاخان هم پس از آن بیمار شد . از تابستان همین سال جزوه های بی نامی ، در آفریقای شرقی تکثیر و توزیع شد ، این جزوه ها به شیوه زندگی آقاخان و سرمایه داران خوجه اعتراض کرده بود و خواهان برکناری آقاخان به نفع صدرالدین پسر کوچکتر او ، از امامت اسماعیلیان بودند . پس از آن خوجه های هند ، طومار ی نوشتند و با امضاء آن ، وفاداری خود را به آقاخان اعلام کردند . به نظر می آید این نامه ها به دلیل اعتراض به سبک زندگی آقاخان نبود چرا که سال ها بود اسماعیلیان به این شیوه ، عادت کرده بود ، بلکه اعتراض آنها به امامت و جانشین آینده اسماعیلیان بود .آقاخان سوم سپس در حرکتی نمادین ، پسران علی (نوه هایش ) را به آفریقا شرقی ، برای انجام مأموریتی فرستاد ، تا رفتار آنها را امتحان کند . (بوس ،۵۴۲:۱۳۷۶).این روزها بیماری آقاخان اوج گرفته بود و دچار لومباگو و سیاتیک شده بود ، پس از آن دچار حمله برونشیت شد . در این زمان روزنامه ها با مصاحبه با علی پسر بزرگ آقاخان ، نظر او را درمورد جانشینی می پرسیدند . آقاخان قبلا علی را به عنوان جانشین خود معرفی کرده بود.علی سعی کرد وانمود کند که جانشین آقاخان است ، در حالی که آقاخان دو سال و نیم پیش به نوعی علی را به عنوان جانشین خود ، معرفی کرده بود ، اکنون از علی خواست که از روزنامه نگار آمریکایی بخواهد مصاحبه اش را چاپ نکند . چون آقا حق انتخاب جانشین را از آن خود می دانست (بوس،۵۲۶:۱۳۷۶).
آقاخان در سال ۱۹۵۵م، وصیت نامه خود را نوشته بود و در بانکی در لویدز به امانت گذاشته بود تا بر صحّت آن همت گمارده باشد . کسی غیر از او از محتوای آن وصیت نامه اطلاع نداشت . این سال های پایانی امامت آقاخان سوم ، او به طرفداران خود در آفریقا سر می زد و به آنها کمک می کرد و برایشان خانه می ساخت .
مهمترین مسأله در سال های پایانی امامت آقاخان سوم بعد از موضوع جانشینی ، موضوع یافتن کشوری برای سکونت دائم خود و افراد خانواده اش بود . آقاخان در اندیشه بود که برای تأمین امنیت آینده خانواده اش تابعیت رسمی و دائمی را در کشوری بگیرد . در این راستا با ارسال نمابر به پهلوی دوم این موضوع را مطرح کرد ، محمدرضاشاه هم او را تبعه ایران اعلام کرد . او علاوه بر ایران به انگلیس متمایل بود ، اما از دولت انگلیس دلگیر بود به این دلیل که خدمات و مهارت های دیپلماتیک او برای انگلیس را در جنگ های جهانی ، نادیده گرفته بودند . آقاخان عقیده داشت هر شخص می تواند تابعیت حتی تا بیست کشور را بپذیرد (بوس ،۵۱۴:۱۳۷۶).
در سال ۱۹۵۶ م، دولت سوئیس به صورت دائمی به آقاخان اجازه سکونت در این کشور را صادر کرد . اما آقاخان رؤیای دیگری را در سر می پروراند . مرکز آخرین رؤیای او کشور مصر بود ، او در سر داشت با تشکیل دولتی اسماعیلی در آن کشور ، عظمت گذشته فاطمیان را احیاء کند و بیشترین پول و سرمایه اش را صرف ساختن چنین دولتی می کرد . در نهایت نتوانست در آن کشور دولت تشکیل دهد اما برای ابد جسد او در مصر مدفون شد .
در یازدهم ژوئیه ۱۹۵۷م ، آقاخان پس از سال ها امامت ، موفق نشد هشتادمین سال امامت خود را جشن بگیرد و از دنیا رفت . روز بعد افراد خانواده اش جمع شدند تا وصیت نامه ای را که از بانک آورده بودند را برایشان بخوانندو تکلیف آینده اسماعیلیان را بدانند . آقاخان در وصیت نامه خود آورده بود که قانون شیعه اسلامی ، درمورد اموال او تصمیم خواهد گرفت . متن وصیت نامه به این صورت تنظیم شده است :
«در این اوضاع و احوال و از نظر اینکه در دنیا شرایط اساسا عوض شده و در همین سال های اخیر تغییرات بزرگی شامل علوم اتمی اتفاق افتاده است ، من متقاعد شده ام منافع جامعه مسلمان شیعه اسمعیلی در آن است که مرد جوانی جانشین من شود که در سال های اخیر بزرگ شده و در عصر نو رشد یافته است و کسی که در منصب امامت خود چشم انداز جدیدی به زندگی خواهد داد. به این دلیل با اینکه او اکنون او یکی از ورّاث من نیست ، من نوه ام کریم پسر فرزندم علی سلیمان را دارنده لقب آقاخان و امام و پیر تمام پیروان شیعه اسمعیلیه ام می کنم …»(بوس،۵۳۹:۱۳۷۶-۵۴۰).
آقاخان سوم با بیان این مطلب که علی فردی خوش گذران است و به فکر لهو و لعب و سرگرمی با دوستان است و دوست دارد دائم با آنها باشد ، از انتخاب او برای جانشینی خودداری کرد (آقاخان سوم،۳۵۱:۱۹۵۹). این انتخاب با واکنشهایی در جامعه اسماعیلی ، همراه بود . در سلامیه سوریه علی دارای طرفداران زیادی بود ، آنجا چندهزار نفر از اسماعیلیان تصمیم گرفتند ، علی را به عنوان رهبر خود انتخاب کنند . در پاکستان ، مردم از شنیدن این انتخاب بسیار متعجب شدند (بوس ، ۵۴۱:۱۳۶۷).
۴-۳- آقاخان چهارم
آقاخان سوم ، چهاربار ازدواج کرد ، و از او دو پسر باقی ماند : یکی پرنس علی خان و دیگری پرنس صدرالدین .وی در وصیت نامه خود تصریح کرد که به خاطر شرایط متغیر دنیا ، برای اسماعیلیان بهتر است که رهبر بعدیشان در زمان های اخیر پرورش یافته و تحصیل کرده باشد . از این رو ، نوه خود کریم ، فرزند علی خان را به جانشینی خود در امامت اسماعیلیه منصوب کرد .
پرنس کریم ، چهل و نهمین امام و امام حاضر اسماعیلیان نزاری ، و چهارمین امامی است که لقب آقاخان داد . پیروانش ، او را «مولانا حاضر امام شاه کریم الحسینی» خطاب می کنند . وی در دنیا به عنوان پرنس کریم آقاخان چهارم معروف است .آقاخان چهارم در سال ۱۹۳۶ در ژنو به دنیا آمد ، در لو روزه یک مدرسه معروف خصوصی در سویس تحصیل کرد ، سپس به دانشگاه هاروارد رفت ، سپس در آنجا در سال ۱۹۵۹م در رشته تاریخ اسلام ،لیسانس خود را اخذ نمود . او تلاش زیادی کرد تا جامعه اسماعیلی در دنیای امروزی به پیشرفت زیادی برسد. آقاخان چهارم ، مانند پدربزرگش و آقاخان پیش از خود سر سلطان محمد شاه، دغدغهی رفاه و بهزیستی مسلمانان را مخصوصاّ در مواجهه با چالشهای دنیای اخیر داشته است. امروزه اسماعیلیان حدوداّ در ۲۵ کشور که اکثریت آنها در آسیای غربی و میانه، آفریقا و خاور میانه، و همچنین شمال آمریکا و اروپای غربی قرار دارند، زندگی میکنند. در طول چهار دهه گذشته و از زمانی که آقاخان کنونی به امامت رسید، تحولات و تغییرات سیاسی و اقتصادی عمدهای در بسیاری از این مناطق ایجاد شده است. او سیستم پیچیدهی ادارهی جامعهی اسماعیلی را، که توسط پدربزرگش بنیان نهاده شده بود، با دنیای جدید سازگار نمود. آقاخان همواره بر این برداشت تأکید داشته است که اسلام یک دین معنوی توأم با تفکر، آموزگارِ مهربانی و مدارا و حافظ کرامت انسان، اشرف مخلوقات خداوند، است. بر اساس سنت شیعی اسلامی، حراست و پاسداشت از حقوق فرد برای جستجوی شخصی و فکری و نیز ارائه ی نشانههای عملی در جهت بینشی اخلاقی از جامعه که برخاسته از پیام اسلام باشد در اختیار امام زمان است(دفتری،۲۸۲:۱۳۷۸).
آقاخان چهارم در بیست سالگی به امامت رسید و طبق وصیت پدر بزرگش تا زمانی که ازدواج کرد ، خانم ایوت لابروس همسر آقاخان سوم ، بر کارهای او رسیدگی می کرد . پرنس کریم خان دریافته بود که برای رسیدن به پیشرفت ، باید جامعه اسماعیلیه را مدرنیزه کرد . او همیشه از کارهای پدربزرگش با افتخار تعریف می کرد اما فهمیده بود که در دنیای معاصر دیگر پیگری سیاست های آقاخان سوم ، کارآمد نبود . او برای انجام فعالیت های آینده اش ، مقرّ امامت خود را از سوئیس به فرانسه منقل کرد . او سعی می کرد خود را به عنوان مسلمانی مدرن وانمود کند . آقاخان چهارم به معماری اسلامی توجه زیادی داشت و برای کسانی که طرح های زیبای اسلامی خلق می کردند ، جوایزی ارزنده اهداء می کرد ، او تأکید زیادی بر نشان دادن اعتقاد خود به مذهبش دارد و به برگزاری نماز بسیار اهمیت می دهد. مشکل اصلی آقاخان در ابتدای امامتش ، تسلط نداشتن کافی بر جامعه اسماعیلی بود ، او به یک باره برای این امر مهم انتخاب شده بود و از نطر سنّی در شرایط مناسبی نبود ، مشکلات ناشی از امید داشتن افرادی به امامت علی هم ، بر مشکلات او می افزود و او را تحت فشار خاصی قرار می داد . اما به زودی با اجرای برنامه های موفق ، به شهرت و محبوبیتی دست یافت که ، محبوبیت آقاخان سوم را تحت الشعاع قرار می داد . امام فعلی اسماعیلیان ، سیاست های پدربزرگ خود در تجددگرایی را دنبال کرد و آنها را توسعه وگسترش اساسی داد ، و خود نیز تعدادزیادی برنامه و نهاد جدید برای رفاه و بهره مندی پیروانش به وجود آورد .در همان حال وی به انواع مختلفی از مسائل اجتماعی ، توسعه ای، فرهنگی که برای مسلمانان و کشورهای جهان سوم اهمیت و فواید گسترده ای دارد ، توجه زیادی نشان داده است (دفتری،۲۸۲:۱۳۷۸).
آقاخان چهارم ،به صورت دقیق بر امور دینی و دنیوی جامعه خویش نظارت می کند .مرتب به دیدار پیروان خود در اروپا ، آسیا و آفریقا ، می رود ، و آنها را با فرمان های خویش راهنمایی می کند . او نظام شورایی پیچیده اداره جامعه را که به وسیله نیایش به وجود آمده حفظ کرد ، و به بسط آن در سرزمین های جدیدی همت گمارد. به دستور آقاخان چهارم شمار زیادی از پیروان او به سمت مغرب زمین کوچک کردند تا با بهره مندی از امکانات آن جا به پیشرفت های اساسی نائل گردند . آقاخان در آن محل ها زمینه سکونت و اشتغال و معیشت پیروان خود را فراهم کرده بود (دفتری ،۲۸۲:۱۳۷۸).
۴-۳-۱-آقاخان چهارم و رابطه با پهلوی دوم
آقاخان چهارم همانند اجدادش دارای نفوذ در سایر دولت ها بود ، اما نفوذ او دلایل خاصی داشت ، از جمله این دلایل موقعیت قبلی اجداد او ، داشتن ثروت زیاد و مطرح بودن او به عنوان امام فرقه اسماعیلی ، بود . روابط آقاخان چهارم و نفوذ او در دربار پهلوی ، مانند اجدادش بود . آقاخان بنا به دلایل ذکر شده و علاوه بر آن ایرانی الاصل بودنش ( هرچند در ایران نه زندگی کرد و نه پرورش یافت ) ، مورد توجه دولت پهلوی بود . البته به موارد ذکرشده می توان ، رابطه امامان سابق اسماعیلی با دربار ایران را افزود .
رابطه پرنس کریم خان با دربار پهلوی و شخص محمدرضا پهلوی ، در حد رابطه دو دولت نبود چون آقاخان به صورت یک تبعه در سوئیس و سپس فرانسه سکونت گزید ، و هیچ وقت آقاخان ها نتوانستند در مناطقی که سکونت گزیدند ، استقلال کسب کنند ، هرچند دارای نفوذ در این مناطق بوده اند . اما رابطه دولت پهلوی و رهبر اسماعیلیان ایران که خارج از کشور ایران بود ، بسیار صمیمی و دوستانه بود . در سال ۱۹۵۹ م ، شاه ایران به آقاخان لقب والاحضرت ، داد. او همانطور که آقاخان سوم را به این عنوان ملقب کرد ، نوه اش را را هم به آن ملقب کرد . در این سال قرار بود که آقاخان از طرف دولت ایران ، در مسابقات المپیک اسکی شرکت کند . اما او در نهایت از طرف دولت انگلیس در این مسابقات شرکت کرد و علی رغم تمرینات مکرر ، به عنوان عضو دولت انگلیس انتخاب نشد . ولی او در اینسبروک ، با پرچم ایران مسابقه داد .قبل از ازدواج پرنس کریم خان در سال ۱۹۶۹ م، بحث ازدواج او با شهناز پهلوی ، دختر بیست و چهار ساله شاه ایران ، مطرح بود . این دو نفر که در سوئیس خانه داشتند و در آن جا ساکن بودند ، در این ایام با یکدیگر در ارتباط بودند ولی سرانجام ، آقاخان با فرد دیگری ازدواج کرد . در مراسم ازدواج آقاخان که با ریخت و پاش های بسیاری ، به همراه بود ، شاه ایران صد پوند خاویار ایرانی و جواهراتی را به عنوان هدیه برای آقاخان فرستاد . از میهمانان سرشناس و خاص این مراسم اشرف پهلوی بود (بوس،۵۵۷:۱۳۷۶-۵۵۸).
این نمونه ها بیانگر رابطه نزدیک آقاخان با دولت پهلوی می باشد ، که نشان دهنده نزدیکی خط مشی آقاخان ها با دولت پهلوی می باشد ، چرا که این رابطه ها از زمان اجداد آقاخان چهارم وجود داشت ، ولی در زمان آقاخان به شکلی صمیمانه تر و نزدیک تر مطرح شد . البته نمی توان منکر اهداف دیگری بود که باعث ایجاد این رابطه ها می شد ، شاید آقاخان چهارم مانند پدربزرگش خود را یک ایرانی الاصل می دانست و علاقمند به برقراری رابطه با دولت ایران بود . با این وجود آقاخان چهارم ، هیچ وقت به ایران سفر نکرده است.
۴-۳-۲-شبکه توسعه آقاخان
آقاخان چهارم مبتکر ، سیاستها ، برنامه ها و طرحهای تازه ای نیز برای منافع اجتماعی –اقتصادی و اموزشی که برای پیروانش ، و نیز جمعیت غیر اسماعیلی بعضی مناطق در آفریقا و آسیا دارد، بوده است ،.برای چنین هدفی ، بر بنیاد آنچه پدربزگش ساخته بود ، وی یک شبکه تأسیسی مجتمع ، که معمولا به عنوان شبکه توسعه ای آقاخان ، از آن یاد می شود به وجود آورده است . این شبکه با پیاده کردن برنامه های مربوط به توسعه اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی ، درپی پیشرفت و توسعه زندگی اسماعیلیان سراسر جهان می باشد .شبکه آقاخان در زمینه توسعه اجتماعی بسیار فعال بوده است و فعالیت های اجتماعی زیادی را متقبل شده است . این شبکه برنامه هایی در امور بهداشت ، تعلیم و تربیت ، خانه سازی و توسعه روستایی اجرا کرده است . هزینه بسیاری از این برنامه ها از طریق بنیاد آقاخان که در سال ۱۹۶۷م تأسیس شد ، تأمین می شود ( دفتری،۲۶۸:۱۳۷۸).
آقاخان چهارم ، جوانان اسماعیلی را تشویق می کند که به زندگی متعادل معنوی و دنیوی بپردازند ، به تحصیلات عالی دانشگاهی و تخصصی روی آورند ، در پی کسب کمالات علمی باشند . در زمینه توسعه اقتصادی نیز آقاخان چهارم برنامه های توسعه ای بسیاری را تحت کنترل خود دارد .فعالیتهایی که در این زمینه کلی اقتصادی صورت می گیرد ،در تصدی صندوق آقاخان برای توسعه اقتصادی است .آقاخان مقدار زیادی از امکانات و منابع خود را صرف ارتقاء شناخت بهتر اسلام ، نه تنها به عنوان یک دین بلکه به عنوان یک تمدن بزرگ جهانی با سنّت های اجتماعی ، فکری و فرهنگی متنوع کرده است .برای این منظور برنامه های ابتکاری جدیدی برای حفظ و احیای میراث فرهنگی جوامع مسلمان به اجرا گذاشته است . این برنامه ها متنوع هستند و بسیاری از آنها از دهه ۸۰به بعد اجرا شدند اما در سال ۱۹۷۹م ، آقاخان برنامه ای را برای شناخت و توسعه معماری اسلامی در دانشگاه هاروارد در پیش گرفت ، او این برنامه را در مؤسسه تکنولوژی ماساچوست تأسیس کرد ، هدف او تربیت معماران و برنامه ریزانی بود که بتوانند نیاز جوامع جدید مسلمان را برآورده کنند . او می خواست به مرمت آثار تاریخی در شهرهای مسلمانان ، خصوصا شهرهای اسماعیلی ، بپردازد .آقاخان شخصا به تمام این کارهای نهاد ،علاقمندی نشان می دهد ، واز طریق دفتر خود در اِگلُمان در نزدیکی پاریس ، فعالیت های آنها را تنظیم می کند (دفتری ،۲۸۵:۱۳۷۸) .
فرم در حال بارگذاری ...