سال ۱۴۳۰ است. جذابیت کار، فعالیت، و مولد بودن در کشور فوقالعاده زیاد است، براین اساس، افراد ازکارافتاده نیز شوق بازگشت به کار را دارند. بر همین اساس، نهادهای سیاستگذاری کشور مستمری بگیران ناشی از کارافتادگی را به شرح زیر تقسیم بندی کرده، تا گروهی از آنها بتوانند سرکار خود برگردند، بنابراین ازکارافتادگان نیز به شرح زیر طبقه بندی شده اند
گروه الف. گروه الف کسانی هستند که به دلیل شدت از کارافتادگی، امکان ادامه خدمت را به صورت تمام وقت در شغل قبلی و یا شغل مناسب را ندارند. این گروه با شرایط خاص خود با توجه به این که از کار افتادگی به دلایل شغلی بوده و یا خارج از شغل، و میزان آن و غیره مشمول دریافت حقوق از کار افتادگی میشوند. بنابراین تا آخر عمر مستمری دریافت میکنند.
گروه ب. گروه ب، کسانیهستندکه پس از طی دوره درمان پنج سال یا کمتر، میتوانند به طور پاره وقت یا تمام وقت مجددا در شغل قبلی یا شغل جدید متناسب با توانایی خود به خدمت ادامه دهند. این گروه فقط در دوره موقت ازکارافتادگی بر اساس میزان آن مشمول حقوق از کارافتادگی میشوند. یعنی وقتی سر برگشتند، مستمری ازکارافتادگی آنهاقطع، و حقوق اشتغال را دریافت میکنند.
گروه ج. گروه ج کسانی هستند که به دلایل از کارافتادگی، توانایی کار تمام وقت ندارند. اما به صورت پاره وقت میتوانند در شغل قبلی و یا شغل مناسب با توانایی خود ادامه خدمت دهند. در این صورت در کنار دریافت حقوق اشتغال، بر حسب از کارافتادگی نیز استفاده میکنند. همچنین کسانی به دلیل بهبود مجداً به خدمت برمیگردند، حقوق وظیفه و از کارافتادگی آنها قطع میشود.
سال ۱۴۴۰ است. کمیسیونهای تخصصی پزشکی، و موسسات سلامتی، اعلام میکنند، که نرخ از کارافتادگی در کشور پایینتر از همه کشورهای جهان است. ایران رتبه اول جهان را در کاهش نرخ ازکارافتادگی، و حوادث شغلی، دارا است. در این سال، ورزشهای همگانی و پیشگیری از بیماریها، پایشهای مستمر و هوشمندانه سلامت، اجرای استانداردهای ایمنی در محیط کار و..در کشور به الگوی بهترینهابرای جهان تبدیل شده است.
۴-۷-۶-۳-۱-روابط لایهای در آیندهی “سالمند مولد”
بر اساس روش تحلیل لایهای، مطابق جدول ۴-۵۷،در سطح لیتانی، مسایل قابل مشاهده عبارتست از محروم کردن جامعه ازانباشت دانش و تجربی، فقدان نیروی کیفی و تخصصی درکشور، نارضایتی سالمندان از بازنشست شدن، تحمیل بار هزینهای بر بودجه عمومی که منجر به افول رشد اقتصادی میشود. بنابراین راه حلهای اینسطح به صورت کارشناسانه درمحدوده سیاستهاو گفتمانهامطرح میشوند، و عمدتاً بر جنبهه ای فنی و کارشناسی تأکیدمیورزند. در واقع راه حلهادر سیاستهاو گفتمانهاییکه مفروض گرفته شده و هستند، تولید میشوند. راه حلهای سطح لیتانی در محل ظهورمساله ایجاد میشوند، بیشتر کارشناسی و فنی، و کمتر انتقادی و عمیق هستند.
لازم به ذکر است، که ریشههایتولیدمساله فقط در سطح لیتانی محدود نیست، که راه حلهای کمی و فنی این سطح کفایت کنند، بلکه جهتگیری نهادی و سیاستگذاری لایه دوم است، که منجر به تولید و ظهورمساله درلایه اول میشود. وابستگی به میراث سیاستی، وابستگی به مسسیر سیاستی، و عدم انطباق سیاستها با تحولات جمعیت شناسی و غیره عامل طهورمساله در لایه اول شده است. بنابراین تغییر رویکردهای سیاستی راه حل مطرح در لایه دوم است، اما رویکردهای سیاستی خود از گفتمانهای حاکم نشات میگیرد.
در سطح لایه سوم، این نظام معنایی و گفتمانی حاکم بر سیاستگذار است، که رویکرد او را رقم میزند، بنابراین هم در تبیین مسایل و مشکلات لایههای بالاتر و هم برای برونرفت از بحرانها، راهحلهااز جنس گفتمانی و معنایی است. در این آینده، گفتمانهای دولت رفاه، دولت فراگیر، و گفتمان رفاهی ناسازگار با شرایط روز، موجب جهتگیری نامناسب سیاستها، و بروز و ظهور مشکلات در لایه اول شده است، و رهیافتهای برونرفت از بحران نیز، مفصلبندی جدید معناها و مفاهیم است. در این لایه گفتمان” سالمند مولد” به عنوان راه حل مطرح میشود که با تسلط خود، جهتهای مناسب سیاستی، و شرایط مطلوب درلایه اول را برسازی میکند.
درسطح استعاره، استعاره” جامعه فعال وسالم” حاکم است. با توجه به اینشاخصهای سلامتی در جامعه به طور قابل ملاحظهای ارتقاء یافته است، افراد جامعه شادی، سلامتی، و نشاط را در کارفعالیت، و نقشآفرینی جستجو میکنند، براین اساس، سالمندان نیز که از سلامت جسمانی برخوردار هستند، تمایل به نقشآفرینی در جامعه دارند، و فقط در شرایط ازکارافتادگی، دست از کار میکشند. بنابراین جامعه فعال و سالم استعاره و افسانه این آینده است.
جدول (۴-۵۷) روابط لایهای در گفتمان سالمند مولد
لیتانی | مساله-نارضایتی سالمندان ناشی از دست دادن نقش آفرینی، احساسات منفی نسبت به بازنشستگی، تحمیل بارهای هرینهای، فقدان نیروهای کیفی و تخصصی، راه حل – راه حلهای کارشناسی و فنی مثل طرحهای افزایش روحیه سالمندان بدون توجه به سیاستها و گفتمانها |
علل اجتماعی (در این تحقیق محیط نهادی و سیاستهای بازنشستگی مد نظر است) | غلبه رویکردهای سیاستی ناسازگار با تحولات، وابستگی سیاستها به مسیر گذشته، و تحول رویکرد سیاستی بر اساس گفتمان سالمند فعال |
گفتمانها | سالمند مولد |
استعاره | جامعه فعال و سالم |
۴-۷-۶-۳-۲-نشانگرهای ظهور آینده ” سالمند مولد”
چهار نشانه برای ظهور آینده کشتی در گردابهها شده است که عبارتند از
جمعیتشناسی
افزایش میزانبخش سالمندی نسبت به کل جمعیت
کاهش میزان بخش جوانان نسبت به کل جمعیت
افزایش شاخصهای امید به زندگی در کشور
بهداشتی و پزشکی
افزایش میزان شاخصهای سلامت در جامعه
افزایش میران سلامت و بهبود وضعیت سالمندان
کاهش میزان ازکارافتادگی در کشور
اجتماعی
افزایش میزان پذیرش الگوهای اخلاق کار در اجتماع که بر سنتهاو منابع دینی مبتنی است.
افزایش میزان استقبال سالمندان از فعالیت و کار
فرم در حال بارگذاری ...