وبلاگ

توضیح وبلاگ من

مبانی انسان شناسانه حاکم بر فقه اسلامی

 
تاریخ: 01-12-99
نویسنده: فاطمه کرمانی

فقهای بزرگوار دین اسلام در جای جای فقه اسلامی، در استنباطات خود و در کنار ذکر فتاوی، در مواردی تصریح به منزلت انسان نموده و آن حکم فقهی را بر منزلت یا کرامت انسان مبتنی کرده اند؛ به عنوان نمونه در کتاب ارزشمند جواهرالکلام ، ذیل بیان احکام نفقه به عبارت “ذلک لحرمه روحه” تصریح شده است ( نجفی، 1404،ج31،396 ). از این فرمایش فقها اینگونه فهمیده می شود که فقه اسلامی در نگاه کلی مبتنی بر اندیشه های بنیادی انسان شناسانه می باشد و فقها در مسیر استنباط احکام، به منزلت و کرامت انسان توجه خاص داشته اند.

 

 

ب) ضرورت و اهداف تحقیق

 

 

استنباطات فقها تماما بر اساس محکم و استواری مبتنی است که یکی از این اصول همان اصل توجه به جایگاه و منزلت انسان است. علمای

پروژه دانشگاهی

 فقه اسلامی، در پاره ای موارد ضمن بیان حکم، به جایگاه و منزلت انسان اشاره کرده اند، اما بررسی احکام شرعی از دیدگاه انسان شناسانه از جمله موضوعاتی است که به آن پرداخته نشده است لذا ضرورت دارد که مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد.

 

 

بنابر این اهداف تحقیق عبارتند از: 1. بررسی مبانی انسان شناسانه در فقه اسلامی 2. احصاء و تبیین مصادیق مبانی انسان شناسی در احکام شرعی.

 

 

ج) سوالات تحقیق

 

 

 

    1. احکامِ بایدها و نبایدهای فقهی چه رابطه ای با تعالی انسان دارد؟

 

 

    1. چه مصادیقی از مبانی انسان شناسی در ابواب و احکام فقهی وجود دارد؟

 

 

 

د) فرضیه ها

 

 

 

    1. از آنجا که محور فقه، ارزش های انسانی و تعالی انسان می باشد همه ی بایدها و نباید های فقهی با تعالی انسان رابطه ی مستقیم و غیر مستقیم دارد.

 

 

  1. اکثر استنباطات فقهی از زاویه ی کرامت و ارزش انسان قابل نقد و ارزیابی می باشد.


فرم در حال بارگذاری ...

« شروط صید و ذبح از نگاه امامیه و حنفیهمبنای احکام حکومتی و جایگاه آن در سیره ی امیرالمؤمنین »
 
مداحی های محرم