وبلاگ

توضیح وبلاگ من

بررسی ضایعات پاتولوژیک کلیه های حذفی بز در کشتارگاه شیراز و تعیین عوامل باکتریایی آن

 
تاریخ: 20-07-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

تصویر ۴- ۲۴- حضور چرک در مجاری ۴۶
تصویر ۴- ۲۵- نفریت بینابینی(د) ۴۶
تصویر ۴- ۲۶- نکروز حاد توبولی ۴۷
تصویر ۴- ۲۷- گلومرولونفریت تکثیری ۴۸
تصویر ۴- ۲۸- هموسیدروز(الف) ۴۹
تصویر ۴- ۲۹- هموسیدروز(ب) ۴۹
تصویر ۴- ۳۰- خونریزی ۵۰
تصویر ۴- ۳۱- هیداتیدوز کلیوی (الف) ۵۱
تصویر ۴- ۳۲- هیداتیدوزکلیوی (ب) ۵۱
تصویر ۴- ۳۳- انفارکتوس کلیوی ۵۲
تصویر ۴- ۳۴- کیست کلیوی (الف) ۵۳
تصویر۴ - ۳۵- کیست کلیوی (ب) ۵۳
تصویر۴- ۳۶- کلیه پلی سیستیک ۵۴
تصویر ۴- ۳۷- پیلونفریت ۵۵
تصویر ۴-۳۸- نفرواسکلروز (الف) ۵۵
تصویر ۴- ۳۹- نفرواسکلروز(ب) ۵۶
عنوان صفحه
تصویر شماره ۴- ۴۰: آمیلوییدوز کلیوی(الف) ۵۷
تصویر شماره ۴-۴۱: آمیلوییدوز کلیوی(ب) ۵۷
فصل اول
مقدمه و هدف
کلیه پستانداران عضو پیچیده‌ای است که به‌ صورت جفت در خارج از محوطه پریتونیوم و در اتصال با مهره‌های کمری قرار دارد. کلیه‌ها به دلیل فعالیت‌های متنوع خود از جمله حفظ شرایط نسبتاً ثابت محیط داخلی بدن از اعضای حیاتی به شمار می‌آیند. عوامل مختلفی از جمله نفریت بینابینی، گلومرولونفریت، پیلونفریت، هیدرونفروز، کیست‌ها، آبسه‌ها، سنگ‌های ادراری، رنگدانه ها و… کلیه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند. در بسیاری از موارد وجود ضایعات کلیوی بیانگر وجود بیماری‌های سیستمیک و اختلال در سایر اعضای حیاتی بدن است که تشخیص بیماری‌های کلیوی می‌تواند به تشخیص و پیش‌گیری به‌ موقع بیماری‌های واگیردار که سلامت دام را به مخاطره می‌اندازد منجر شود.
به‌طورکلی بررسی‌کشتارگاهی ضایعات کلیوی و علل حذف آن‌ ها در حیوانات مختلف همواره موردتوجه بسیاری ازمحققین بوده است. لذا شناسایی و طبقه‌بندی ضایعات کلیوی، تعیین فراوانی آن‌ ها وبررسی علل حذف آن‌ ها و ارتباط آن با عوامل میکروبی با انجام آزمایشات باکتری‌شناسی و همچنین مطالعه تأثیر سن و جنس در بروز و فراوانی ضایعات از اهمیت بالایی برخوردار است.
کلیه بز به‌عنوان یک منبع غذایی پروتئینی از احشاء خوراکی محسوب می‌شود و از لحاظ اقتصادی از بازارپسندی خوبی در این منطقه برخوردار است. با توجه به مطالب مذکور و همچنین عدم وجود یک بررسی کشتارگاهی دقیق بر روی ضایعات کلیوی در بزهای ایران لزوم این مطالعه ضروری به نظر رسید. این تحقیق با انگیزه شناسایی و طبقه‌بندی ضایعات کلیه‌های حذفی و تعیین علل آن‌ ها و میزان فراوانی ضایعات در بزهای کشتاری کشتارگاه شیراز انجام‌ شده است. همچنین با انجام آزمایش‌های باکتری شناسی رابطه بین ضایعات کلیوی و عوامل میکروبی نیز مطالعه شد .
فصل دوم
کلیات
۲-۱-آناتومی و بافت شناسی
۲-۱-۱- آناتومی
۲-۱-۱-۱-ساختمان تشریحی کلیه
کلیه در بز از لحاظ شکل ظاهری صاف ، ساده و لوبیایی شکل است (تصویر ۱- ۲) و از لحاظ منظره داخلی دارای یک پاپیلای مشترک تحت عنوان ستیغ کلیوی می باشد(۸۵).
حدود ۵/۷ سانتی متر طول، ۵ سانتی متر عرض و ۳ سانتی متر ضخامت داشته و وزن متوسط هر کلیه حدود ۶۵ تا ۶۶ گرم است (۴۲).
از نظرموقعیت، کلیه ها به صورت دو ارگان Retroperitoneal به موازات ستون مهره ها و زیر بدنه مهره های کمری و زوائد عرضی آنها قرار دارند.
کلیه ها به وسیله یک کپسول فیبروزه پوشیده شده اند. این کپسول در حالت طبیعی به آسانی از سطح کلیه ها جدا می شود (۲۹).
با توجه به این که در بیشتر گونه ها تعداد لوب ها قبل از تولد کاهش می یابد، کلیه های گاو و خوک چند لوبی هستند اما کلیه های اسب، سگ و گوسفند و بز یک لوبی می باشند (۲۴).
۲-۱-۱-۲- گردش خون در کلیه :
خونرسانی هر کلیه توسط سرخرگ منشعب از آئورت شکمی تحت عنوان سرخرگ کلیوی صورت می گیرد. این سرخرگ در بین لوب های کلیه ، سرخرگ های بین لوبی[۱] را ایجاد نموده که از این عروق در محل اتصال کورتکس و مدولا سرخرگ های کمانی منشعب می شود. سرخرگ های کمانی[۲] نیز تقسیم شده و سرخرگ های بین لوبولی[۳] را می سازند که این عروق هم ابتدا به سرخرگ آوران[۴] و در نهایت به سرخرگ وابران[۵] تبدیل می شوند (۲۷).
تصویر شماره ۱- ۲: مقطع عرضی کلیه بزCx:cortex, M:medulla, P:pyelo))(29)
۲-۱-۲- بافت شناسی
۲-۱-۲-۱-کلیات بافت­شناسی
در برش طولی، کلیه به دو ناحیه کورتکس و مدولا تقسیم می­ شود. نسبت کورتکس به مدولا
یا  است (۶).کورتکس دارای رنگ قهوه­ای مایل به قرمز و ظاهری دانه­دار است و به علت داشتن عروق خونی بیشتر نسبت به مدولا، رنگ تیره­تری دارد (۲۴). مدولا خاکستری کم رنگ است و از یک یا چند هرم تشکیل شده است. قاعده­ی هر هرم به طرف کورتکس و رأس آن به نام پاپیلا به طرف لگنچه است که درگوسفندان و بزها پاپیلا به هم چسبیده یا قله ای است. یک هرم کلیوی[۶] به همراه بافت قشری اطراف آن، یک لوب کلیوی را تشکیل می­دهد. مدولا به صورت شعاعی تحت عنوان شعاع­های مرکزی[۷] به داخل کورتکس گسترش می­یابد. هر شعاع مرکزی با بافت کورتکس همراه آن، لوبول کلیوی نامیده می­ شود. فواصل بین هرم­های مرکزی را ستون­های کلیوی برتین[۸] می­نامند (۲۷).
۲-۱-۲-۲-کپسول
هر کلیه از خارج توسط کپسولی از جنس بافت پیوندی متراکم نامنظم که به راحتی از سطح آن جدا می­ شود، پوشیده شده است. در نشخوارکنندگان بزرگ و بز تعدادی رشته­ های عضلانی صاف از کپسول وارد پارانشیم کلیه می­شوند. (۲۷و۴۴)
۲-۱-۲-۳- بافت بینابینی
بافت بینابینی از نوع فیبروزی- عروقی است و از رشته­ های رتیکولر در اطراف لوله­ها، مجاری جمع­کننده و عروق خونی کوچک تشکیل شده است. در فضاهای بین لوله­های ادراری، رگ­های خونی ، لنفی و سلول های تخصص یافته ای حضور دارند که بعضی مشابه با فیبروبلاست ها و بقیه آن ها لنفوسیت می باشند (۲۷و۴۰)‌.
۲-۱-۲-۴-نفرون
در هر کلیه یک تا چهارمیلیون واحد ترشحی به نام نفرون است. هر نفرون از گلومرول ها ، لوله­های درهم­پیچیده نزدیک، قسمت­ های نازک و ضخیم قوس هنله و لوله­های درهم­پیچیده دور و یک قسمت وابسته به دستگاه عروقی-خونی تشکیل شده است (۲۷و۴۴)‌‌.
۲-۱-۲-۵-گلومرول
شبکه مویرگی در هم تنیده ای که توسط کپسول دولایه­ای به نام کپسول بومن احاطه شده است ،گلومرول نامیده می شود. لایه داخلی کپسول، مویرگ­های گلومرول را در برگرفته و لایه احشایی[۹] نام دارد. درحالی­که لایه بیرونی، حد خارجی جسمک کلیوی را تشکیل داده و لایه جداری[۱۰] خوانده می­ شود. بین دو لایه کپسول، فضای ادراری[۱۱] قرار دارد که مایعات ترشح شده از عروق گلومرول در آن می­ریزد (۲۷) .


فرم در حال بارگذاری ...

« بررسی تاثیر ساختار سرمایه بر نقد شوندگی سهام شرکتهای موجود در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۸۸-۸۴- قسمت ۱۷رابطه بازاریابی اینترنتی با رفتار خرید مشتریان- قسمت ۷ »
 
مداحی های محرم