وبلاگ

توضیح وبلاگ من

تحلیل نمادهای بومی شعر دفاع مقدس در گیلان با تکیه بر آثار بهمن صالحی، غلامرضا رحمدل، عبدالرضا رضایی‏نیا- قسمت ۱۲

 
تاریخ: 20-07-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

از کربلا تا حره (سه سال بعد از عاشورا )  انتشارات دانشگاه گیلان
گزیده ادبیات معاصر (مجموعه شعر ) انتشارات نیستان
مجموعه مقالات گیلان شناسی    انتشارات دانشگاه گیلان
رجزهای یورشی در کلام حماسه آفرینان کربلا چاپ اول و دوم، انتشارات دانشگاه گیلان
ما ایستاده ایم‏- مجموعه ی شعر جنگ‏- بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‏های دفاع مقدس گیلان، ۱۳۸۶
شکفتن طوفان - مجموعه شعر – موسسه‏ی تنظیم و نشر آثار امام خمینی- ۱۳۸۶
حماسه عطش - انتشارات دهسرا - رشت - ۱۳۸۶
چشیدن دریا چاپ دوم - انتشارات حرف نو – رشت
تذکره‏ی شهدای کربلا - چاپ دوم - انتشارات دانشگاه گیلان -۱۳۸۵
عروض- چاپ سوم- انتشارات دانشگاه گیلان - ۱۳۸۵
صخره در گلوگاه آب ۱۳۸۶ - بنیاد حفظ اثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس گیلان - مجموعه ی شعر نو و آزاد
فرافکنی در مثنوی مولوی - دانشگاه سبزوار- سال ۱۳۸۶
حماسه آب- انتشارات قو- تهران ۱۳۸۷٫
۳-۲-۱-۱ گدازه‏های آه و چاه
وجیزۀ حاضر در دو بخش تنظیم یافته است؛ بخش اوّل، درآمدی بر فرایند شکل‏گیری شعر جنگ و بخش دوم گزیده‏ای از اشعار نگارنده است.
بخش اول این وجیزه: از یک متغیّر وابسته و سه متغیر مستقل به شرح زیر تشکیل شده است:
متغیرهای وابسته: شکل گیری شعر جنگ
متغیرهای مستقل:
۱- منابع مکتوب
۲- نهادهای فرهنگی
۳- مراسم (رحمدل، ۱۳۸۵: ۹)
هدف از نگارش این بخش آن است که نقشِ تأثیرگذار سه متغیّر مستقل اشاره شده را در شکل گیری شعر جنگ، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. در این راستا نخست سعی شده است تا مبانی نظری یا زیر ساخت تئوریک شهادت که کنش مقدّس شهادت در ارتباط با آن، معنی و مفهوم پیدا می کند، در قالب نقدی تطبیقی مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد و از این‏روست که نخست، نظریه جنگ از دیدگاه فلاسفه و جامعه شناسان غربی با مراجعه به منابع معتبر شرح داده شده و کوشیده شده است تا اثبات شود. فلاسفه و جامع شناسانی مانند نتیجه، هانتینگتون و دیگر فلاسفه پُست مدرنیسم، از جنگ اهدافی نژاد پرستانه و جاه طلبانه را دنبال می‏کنند و تقسیم جهان بشریّت به جهان خواجگان و جهان بردگان و با تأسی از داروینیسم اجتماعی، جنگ را برای از بین بردن نسل ضعیف که به تعبیر آنها همان نسل شرقی است، امری الزامی می‏دانند! (همان: ۱۰)
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
سپس، دیدگاه اسلام با استناد به آیات و روایاتی که دربارۀ جنگ می‏باشد، مورد بررسی قرار گرفته و توضیح داده شده است که در این آیین، برخلاف دیدگاه فلاسفه پُر مدعای غرب، ارزش ماهویی هم انسان‏هاست، آن چنانکه اگر کسی یک نفر را بکشد، انگار که همۀ انسان‏ها را کشتۀ است! سپس، تبیین شده است که در نگرش قرآنی، پشتوانۀ حراست از نسل بشر و جانمایۀ جامعه خداپسند و آرمانی، عدالت، است و اصل بر صلح و آشتی و فرهنگ و گفتمان است. چنانکه پیامبر (ص) در مدینه، اساسنامۀ همزیستی مسالمت آمیز با اقوام و طوایف یهود را تدوین کردند و تنها، زمانی به جنگ روی آوردند که عدالت، در معرض خطر و هجوم قرار می‏گرفت. عدالت، آن قدر مقدّس است که خداوند فلسفه ارسال رسل و انزال کتب را برپایی عدالت می‏داند‏ (همان: ۱۰).
بنابراین کسی که در راه عدالت، جان خود را از دست بدهد، عنوان مقدّس شهید به او اطلاق می‏شود و خداوند چنین کسی را از سفره بی‏دریغ و بی واسطه «عِنْدَ ربِّهِم یُرْزقُون» برخوردار می‏سازد! امّا همان‏گونه که می‏دانیم، امروز در بحران گسستِ بین نسل انقلاب و نسل جوان، قرار دهند، لذا، تلاش برای تبیین علمی و پژوهشی دفاع مقدس و باورمند ساختن مشروعیّت آن در ذهن نسل جوان و جلوگیری از گسلِ فرهنگی مطالعات و تألیفات صرفاً توصیفی ترجیح دارد تا این نسل، بداند که دفاع مقدس را نمی‏توان چیزی جدای از «شهادت» تلقی کرد، همچنان که «اُحد» را نمی‏توان از «حمزه» جدا کرد چرا که شهادت حمزه با تبیین درستِ غزوه اُحد، درخشش می‏یابد! چیزی که هدف نهایی این مجموعه را تشکیل می‏دهد (همان: ۱۰-۱۱).
در بخش دوم، نمونه‏هایی از اشعاری که عمدتاً در دامنۀ زمانیِ بعد از انقلاب سروده شده‏اند، تقدیم نظر خوانندگان شده است، نگارنده، علاوه بر مصاحبه‏هایی که به طور پراکنده با برخی از نشریات داخلی داشته است.
دو مقاله تحقیقی نیز در دو کنگره به شرح زیر ارائه داده است که امید است در صورتی‏که لطف حق یار و زمینه‏های انتشار، مددکار شود، بتوانیم به انجام پژوهشی جدی‏تر و جامع‏تری در قلمرو ادبیات انقلاب، توفیق یابیم.
۱- حماسه در شعر انقلاب، ارائه شده در اولین سمینار سراسری بررسی ادبیات انقلاب[۱]
۲- تحول ادبی در پرتو انقلاب امام، در دوربین کنگره بین المللی امام خمینی و احیاء تفکر دینی[۲]
مقاله تحقیقی دیگری نیز تحت عنوان پیشینه شناسی شعر جنگ در شماره ۳۲ مجله حضور فصلنامۀ مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام خمینی از اینجانب چاپ شده است (همان: ۱۱-۱۲).
۳-۲-۱-۲ ما ایستاده‏ایم
ما ایستاده ایم تقدیم شده به صاحبان قبر های غریبی که در چشم انداز جبهه‏های عملیاتی جنوب آرمیده اند. جوانان و جوانمردان پاک باخته ای که وصیت کرده بودند هر جا که شهید شدند همان‏جا آنها را به خاک بسپارند آنهایی که عشق را فهمیدند تا حسین فهمیده شدند. جوانانی که عزم استوار را از همت، نشانه هدایت را از علم الهدی و راه ملاقات را از پیر جماران آموختند. شهیدان پاکباز و همه سبکبارانی که حتی حاظر نشدند هزینه کفن و دفن خود را هم به دوش ملت بگذراند خورشید وارگانی که سرخ روییدند، زرد و دردمند زیستند، سبز جاری شدند و سرخ کوچیدند.
ما ایستاده ایم را نشر حرف نو در شمارگان ۲۱۰۰ نسخه برای نخستین بار در سال ۱۳۸۶ منتشر کرد. این اثر با حمایت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‏های دفاع مقدس استان گیلان منتشر شده است. ما ایستاده‏ایم، گزینه‏ای از مجموعه اشعاری است که دکتر غلامرضا رحمدل شرفشادهی استاد ادبیات فارسی دانشگاه گیلان در فواصل هشت سال دفاع مقدس سروده‏اند. این آثار به نشانه مصداقی از حضور در صحنه‏های انقلاب برای گرم نگه داشتن جبهه و پشت جبهه در روزنامه‏ها و نشریات خط امام چاپ شده بودند.
۳-۲-۱-۳ از زمزمه تا فریاد
کتاب حاوی ۴۸سروده است که جملگی به شیوه نو ـ همراه با طرح‌های مختلف ـ نظام یافته است .از سروده‌های این مجموعه نمونه‌ای است مانند: « دیروز، صبح/ آفتاب، بی‌دلیل تابید /.من باز شدم و …».
۳-۳ عبدالرضا رضایی نیا
عبدالرضا رضایی‏نیا در سال (۱۳۴۳) در صومعه‏سرا به دنیا آمد. دوران کودکی و تحصیلات خود را در همان شهرستان گذارند و در سال ۱۳۶۱ دیپلم تجربی گرفت. پس به قم رفت و به تحصیلات حوزوی را تا کفایه ادامه داد.
وی در سال‏های بین ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۲ ساکن تهران بود، طی این سال‏ها به دریافت مدرک کارشناسی فلسفه از دانشگاه شهید بهشتی نایل آمد (کافی، ۱۳۸۹: ۲۹۹).
وی با نشریات ادبی و گروه ادب و هنر رادیو همکاری داشته و از جمله‏ هیأت موسسین مجله شعر است و از وی تاکنون نقدهای فراوانی در زمینه‏ی شعر منتشر شده است. و دیدگاه‏های ادبی او درباره شعر انقلاب بسیار جالب و قابل توجه است، و او را جزء صاحب نظران این عرصه معرفی می‏کند (همان: ۳۰۰).
۳-۳-۱ آثار رضایی نیا
دیوان شعر، کفش‏های مجنون گم گشت (مجموعه شعر)
فرشته بفرستید (منظومه)
مقتل گل سرخ نینوایی‏ها
همیشه فرداست غزل
صبح قیامت به خیر
روز چندم (مجموعه شعر)
کوچه باران (منظومه‏ای کتاب و نوار)
بخوان (عین باران پنج منظومه نشر تکا)


فرم در حال بارگذاری ...

« اعتبار شرط داوری در معاملات دولتی با تأکید بر رویه بین المللی- قسمت ۱۰برنامه ریزی توان راکتیو شبکه با در نظر گرفتن عدم قطعیت باربا استفاده از یک روش تکاملی- قسمت ۱۲ »
 
مداحی های محرم