سن سرپرست خانوار از دو طریق میتواند بر سطح زندگی خانوار تأثیرگذار باشد. نخست آنکه بر طبق فرضیه دوران زندگی مودیگلیانی افراد در سنین جوانی و میانسالی از بازدهی و کارایی بالاتری برخوردارند و دوم آنکه در سنین میانسالی، افراد با افزایش مهارت و تخصص، میتوانند به مشاغل و پستهای بالاتری دسترسی پیدا کنند (محمدزاده و همکاران، ۱۳۹۱).
در خصوص بعد خانوار، بکر[۲۴] (۱۹۹۲) نشان داده است که هزینه نگهداری فرزندان در کشورهای درحالتوسعه به واسطه وجود عواملی چون درآمد انتظاری حاصل از مشارکت فرزندان در کسب درآمد خانوار و انتظار حمایت فرزندان از والدین در دوران کهولت و کسالت، بطور قابل توجهی نسبت به کشورهای توسعهیافته پائینتر است به این ترتیب میتوان انتظار داشت که بعد خانوارها در این کشورها افزایش یابد (عربمازار و حسینینژاد، ۱۳۸۳).
۲-۲-۵- شاخصهای وسعت فقر
تعداد افراد فقیر و خط فقر به تنهایی نمیتواند الگوی فقر را توصیف کند زیرا به ازای خط فقر و تعداد فقیران مشابه در دو یا چند جامعه، شدت فقر در این جوامع میتواند متفاوت باشد. لذا برای درک اندازه فقر در هر جامعه شاخصهایی داریم که شدت فقر را نشان دهند. میزان نابرابری درآمد در بین افراد فقیر، متوسط درآمد افراد فقیر، اندازه خط فقر، تعداد کل فقیران و تعداد کل افراد جامعه از جمله مؤلفههایی هستند که بر میزان شدت فقر تأثیر دارند و تفاوت هر یک از آنها موجب تفاوت در اندازه شدت فقر میشود. در این قسمت به برخی از این شاخصها اشاره میشود.
-
- شاخص نسبت افراد فقیر (نسبت سرشمار)[۲۵]
سادهترین، ابتداییترین و رایجترین شاخص فقر تا سال ۱۹۷۰ شاخص نسبت سرشمار یا شاخص نسبت افراد فقیر بوده است. این شاخص عبارت است از نسبت تعداد افراد (خانوار) فقیر ( زیر خط فقر) به کل افراد (خانوار) در جامعه یعنی:
(۲-۱)
که در آن تعداد افراد (خانوار) فقیر و تعداد کل افراد (خانوار) جامعه است.
شاخص نسبت سرشمار میتواند به صورت زیر نیز نوشته شود:
(۲-۲)
که در آن تابع شاخصی است که اگر فرد فقیر باشد مقدار یک و در غیر این صورت مقدار صفر را اختیار میکند. بنابراین اگر مخارج کمتر از خط فقر باشد برابر یک خواهد بود و شخص فقیر محسوب میشود (بانک جهانی، ۲۰۰۵).
-
- شاخص شکاف فقر
علت استفاده از این شاخص این است که این شاخص بر فاصله کلی فقرا نسبت به خط فقر مبتنی است که نشاندهنده عمق فقر است. به عبارتی، این شاخص میانگین شکاف فقر در جامعه است که در آن شکاف فقر برای افراد غیرفقیر صفر محسوب میگردد. با بهره گرفتن از تابع شاخص میتوان نوشت:
(۲-۳)
که در آن شکاف فقر فرد ام و مخارج فرد ام میباشد. بنابراین شاخص شکاف فقر میتواند به صورت زیر تعریف شود:
(۲-۴)
این شاخص ارائه دهنده وسعت فقر است ولی نابرابری درآمد بین افراد فقیر را نادیده میگیرد (بانک جهانی، ۲۰۰۵).
این شاخص می تواند به صورت زیر بیان شود:
(۲-۵)
که در آن به عنوان مجموع شکاف فقر بوده و به صورت زیر تعریف میشود:
(۲-۶)
-
- شاخص شدت فقر[۲۶] (توان دوم شکاف فقر)
این شاخص نه تنها فاصله فقرا تا خط فقر (شکاف فقر) را در نظر میگیرد، بلکه نابرابری در میان فقرا را نیز محاسبه میکند. یعنی ضریب بالاتری به خانوارهای دورتر از خط فقر اختصاص میدهد. همانند شکاف فقر، استفاده از این شاخص برای برخی شاخصهای غیرپولی با محدودیت روبرو میباشد. این شاخص میتواند به صورت زیر نوشته شود (بانک جهانی، ۲۰۰۵).
(۲-۷)
-
- شاخص کاکوانی[۲۷]
شاخص کاکوانی به شکل
(۲-۸)
ارائه میشود که در آن میانگین مخارج افراد فقیر و میانگین مخارج کل افراد جامعه میباشد.
این شاخص بیانگر میزان سهولت (یا سختی) از بین بردن فقرا بوده و نشان میدهد چند درصد از درآمد افراد غیرفقیر باید به افراد فقیر انتقال یابد تا درآمد افراد فقیر جامعه به سطح درآمد حداقل معاش (خط فقر) رسیده و فقر از بین برود (محمدی و همکاران، ۱۳۸۶).
-
- شاخص فقر سن[۲۸]
سن[۲۹] (۱۹۷۶)، شاخص فقری ارائه داد که محرومیت نسبی افراد فقیر را در مقابل سایر افراد جامعه در نظر میگیرد. این شاخص به صورت زیر تعریف میشود.
(۲-۹)
که در آن شاخص نسبت سرشمار، میانگین درآمد (مخارج) افراد فقیر، ضریب جینی ما بین افراد فقیر و خط فقر میباشد.
از ویژگیهای شاخص فقر سن آن است که اندازه آن بین صفر (در حالتی که فرد فقیر در جامعه وجود نداشته باشد) و یک (در حالتی که درآمد کلیه افراد جامعه مساوی صفر باشد) تغییر میکند.
همچنین شاخص سن میتواند به صورت میانگین معیارهای نسبت سرشمار و شکاف فقر و با وزن ضرایب جینی خانوارهای فقیر به صورت زیر نوشته شود:
(۲-۱۰)
ازبرگ و زو[۳۰] در سال ۲۰۰۲ نشان دادند که شاخص سن میتواند به صورت زیر نیز نوشته شود:
(۲-۱۱)
که در آن ضریب جینی نسبت شکاف فقر (تنها) برای افراد فقیر[۳۱] و شاخص شکاف فقر که تنها برای افراد فقیر محاسبه میشود (بانک جهانی، ۲۰۰۵).
برای محاسبه ضریب جینی در حالتی که دادهها به صورت خام و دهکبندی نشده در دسترس باشند در صورتی که نقطهای روی محور ها و نقطهای روی محور ها باشد، ضریب جینی به صورت زیر قابل محاسبه میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...