وبلاگ

توضیح وبلاگ من

بررسی تحلیلی و عددی فرآیند بالج آزاد گرم لوله آلومینیومی۹۳- قسمت ۳

 
تاریخ: 20-07-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

۲) در این روش جابجایی محوری در دو طرف لوله (تغذیه محوری) وجود ندارد و گسترش محیطی لوله اولیه حدود کمتر از ۳% است و تغییر در ضخامت لوله بسیار کم است.
۳) در این روش پروفیل‌های موضعی و شعاع گوشه‌های داخلی با اندازه کمتر از چهار یا پنج برابر ضخامت بسیار سخت است.
۴) سرمایه‌گذاری در این روش نسبت به سایر روش‌ها کمتر است.
۵) زمان فرایند معمولا طولانی است.
۲-۶-۱-۱-۲ هیدروفرمینگ فشار بالا[۳۶]
دامنه‏ی فشار مورد استفاده در این روش بین ۸۳۰ بار تا ۴۱۵۰ بار است. در این روش به دلیل انبساط بیشتر لوله، بخش‏های هیدروفرم شده دارای کرنش پلاستیک کششی بالاتری بوده که در نتیجه باعث کاهش برگشت فنری و افزایش ثبات ابعادی قطعه می‏شود.
در زیر برخی ویژگی‏های این روش آورده شده است.
۱) فشار بالاتر، در کوتاه شدن چرخه‏ی فرایند نقش به سزایی دارد.
۲) در این روش می‌توان به نسبت‏های کشش بالاتر از ۸۵% دست یافت.
۳) فشار بالا آزادی عمل بیشتری به منظور ایجاد قطعات پیچیده موجب می‏شود.
۴) در این روش استفاده از تغذیه محوری به منظور جلوگیری از نازک شدگی ناشی از فشار بالا وجود دارد.
۵) در این روش از پرس‌های بزرگ‌تر، قالب‏های مقاوم‌تر، سامانه تشدیدکننده فشار قوی‌تر استفاده می‌شود، همچنین سرمایه‌گذاری اولیه بالاتر نیاز است.
۲-۶-۱-۱-۳ هیدروفرمینگ فشار مرحله‏ای (تدریجی)[۳۷]
در این روش لوله ابتدا درون قالب قرار گرفته و سپس قالب تا مقداری مشخص بسته می‏شود. نخستین مرحله‏ی اعمال فشار با فشار پایین صورت می‏گیرد که به لوله اجازه‏ی مقاومت در برابر نیروی فشاری قالب را داده باشد. هنگامی که قالب به طور کامل بسته شد فشار بالا برای شکل‏دهی طرح نهایی و پر کردن گوشه‏های قالب اعمال می‏شود.
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
در زیر ویژگی‏های این روش آورده شده است.
۱) سرمایه‏گذاری اولیه پایین می‏باشد.
۲) نیاز به روانکاری، پرس بزرگتر، عملیات نهایی مانند آنیل کردن، شست و شو و … برطرف می‏شود.
۳) ساخت اجزای بسیار پیچیده با گوشه‏های تیز و خم‏های پیچیده بسیار آسان می‏شود.
۴) طراحی اجزایی که دارای سوراخ‏های متعدد و شکل‏های خاص می‏باشند.
در حالت فشار متغییر (تدریجی) ، در هنگام بسته شدن قالب فشار داخلی اعمال و تا بسته شدن کامل قالب به حداکثر مقدار خود می‌رسد در صورتی که در حالت فشار بالا و فشار پایین، فشار داخلی سیال پس از بسته شدن کامل قالب شروع به افزایش می‌کند.
۲-۶-۱-۱-۴ هیدروفرمینگ فشار نوسانی[۳۸]
این روش با حذف مکرر و تدریجی چروک‌های قابل برگشت ناشی از شکل‏دهی که در اثر فشار نسبتا پایین به وجود می‌آید منجر به برجستگی مسطح لوله در ناحیه تغییر شکل آن می‌شود. در نهایت این برجستگی در ناحیه شکل‏دهی منجر به توزیع بهتر ضخامت شده و از نازک شدگی موضعی و پارگی لوله جلوگیری می‌کند.
۲-۶-۱-۱-۵ هیدروفرمینگ دوبل[۳۹]
در این روش با بهره گرفتن از مکانیزم تلفیق مقدار صحیح فشار داخلی و تغذیه محوری و فشار خارجی توسط دستگاه کنترل نیرو، از ترکیدن، چروکیدگی و خم‏شدگی لوله جلوگیری می‌کند. استفاده از فشار خارجی و کنترل صحیح بر روی تغذیه محوری و فشار داخلی منجر به نازک‏شدگی کمتر و تاخیر در آغاز ناپایداری پلاستیک می‏شود. همچنین بهره‌گیری از فشار خارجی، استفاده از مواد متنوع‌تر با جنس‌هایی که قابلیت شکل‌پذیری کمتری دارند، را مهیا می‌کند.
۲-۶-۱-۲ مزایا و معایب فرایند هیدروفرمینگ لوله
فناوری هیدروفرمینگ لوله مزایا و معایبی نسبت به دیگر روش‏های شکل‏دهی دارد که در زیر به آن اشاره می‏شود.
۲-۶-۱-۲-۱ مزایای فرایند هیدروفرمینگ لوله
۱) امکان ساخت قطعات با هندسه‏ی خارجی یا داخلی بسیار پیچیده
۲) دقت ابعادی و تلرانس‌های ابعادی بالاتر
۳) تنش‌های پسماند و برگشت فنری کمتر
۴) افزایش نسبت استحکام به وزن در قطعات تولیدی به دلیل وجود عملیات تولیدی یکپارچه و حذف عملیات جوشکاری، مونتاژ و …
۵) شکل‏دهی بالا و امکان تولید قطعات ساخته شده از لوله‌های با ضخامت‌ها و مواد مختلف بدون تعویض ابزار
۶) شکل‌دهی بالا
۷) کاهش تعداد فرایندهای تولیدی به علت دارا بودن کیفت سطح خوب محصولات و قابلیت انجام چند عملیات در یک قالب
۸) کاهش هزینه‌های مواد اولیه به دلیل استفاده از لوله بجای ورق (به دلیل مشابهت بیشتر لوله به محصول نهایی نیاز به برش ورق و میزان دورریزی آن را کاهش می‌دهد)
۹) کاهش هزینه مونتاژ به دلیل کاهش تعداد قطعات
۲-۶-۱-۲-۲ معایب فرایند هیدروفرمینگ لوله
۱) زمان سیکل نسبتا طولانی در مقایسه با فرایند سنبه ماتریس
۲) سرمایه‌گذاری اولیه بالا
۳ ) عدم وجود اطلاعات کافی در رابطه با فرایند
۴) نیاز به داشتن پرس به نسبت سنگین‏تر برای غلبه بر فشار هیدرواستاتیک معکوس (که در جهت خلاف سنبه و در سطح تصویر به نسبت وسیعی عمل می‌کند)
۲-۶-۱-۳ محدودیت‌های ذانی فرایند هیدروفرمینگ لوله
در زیر به محدودیت‏های هیدروفرمینگ لوله اشاره می‏شود.
۱) محدودیت تغییرات ابعادی در دمای محیط: دمای محیط به شدت می‌تواند تغییرات ابعادی را در فرایند هیدروفرمینگ لوله با محدودیت مواجه کند. بدین صورت که برای لوله‌ی آلومینیومی ۸ تا ۱۲ درصد قطر اولیه‌ی لوله و برای لوله‌ی فولادی ۲۵ تا ۴۰ درصد قطر اولیه‌ی لوله می‌باشد. که در نهایت برای حل این مشکل و به منظور انبساط بیشتر، فرایندهای مکمل مانند هیدروفرمینگ ثانویه و فرایند آنیلینگ مورد نیاز است.
۲) محدودیت در سرعت انجام فرایند شکل‌دهی: به طور کلی چرخه‌ی کامل فرایند هیدروفرمینگ لوله بین ۲۵ تا ۴۵ ثانیه طول می‌کشد. لازم به ذکر است سرعت نرخ کرنش و یا به عبارت دیگر سرعت فرایند مذکور در دمای محیط محدود شده که خود باعث بالا رفتن زمان فرایند می‌شود.
۳) تغییرات طول در انتهای لوله: به دلیل وجود تغذیه محوری که توسط سنبه‌های محوری به دو طرف لوله اعمال می‌شود، بیشترین تغییرات طول در انتهای لوله رخ می‌دهد.
۴) عدم استحکام‌بخشی: در فرایند هیدروفرمینگ لوله تنها مقداری کارسختی در ماده به وجود می‏آید، لذا نباید انتظار بالا رفتن استحکام را برای محصول نهایی از فرایند داشت.
۵) وابسته بودن تغذیه محوری به نسبت طول به قطر لوله: در فرایند هیدروفرمینگ لوله توانایی تغذیه محوری به شدت به طول نمونه در مقایسه با قطر آن وابسته است.
۶) بالا بودن هزینه تجهیزات: در هیدروفرمینگ لوله فشار زیادی جهت شکل‏دهی لوله مورد نیاز است که همین امر مستلزم طراحی و ساخت پرس‌های بزرگتر با ظرفیت ۲۵۰۰ تا ۸۰۰۰ تن می‌باشد که خود بسیار هزینه‌بر است.
۲-۶-۱-۴ کاربرد هیدروفرمینگ لوله
از دسته صنایعی که در آن‏ها فرایند هیدروفرمینگ کاربرد دارد، می‏توان به صنایع نظامی، خودروسازی، نفت و گاز، هوافضا اشاره کرد. پس از صنعت نفت و گاز به عنوان نخستین استفاده کننده از قطعات تولید شده به روش هیدروفرمینگ، صنعت خودروسازی بیشترین استفاده را دارد.


فرم در حال بارگذاری ...

« رابطه بین ساختار سازمانی و عملکرد سازمانی با میانجی گری نوآوری خدمات در بانک ها و موسسات مالی استان گیلان- قسمت ۹بررسی تاثیر انعطاف پذیری استراتژیک بر عملکرد صادراتی شرکت های صادرکننده سنگ تزئینی استان مرکزی- قسمت ۹ »
 
مداحی های محرم