به کوواریانس بین یک سری زمانی مانند با وقفههای زمانی خودش خودکوواریانس و به ضریب همبستگی آن سری زمانی با وقفههایش، خودهمبستگی گویند.
معادله ۲-۵)
معادله ۲-۶)
: ضریب همبستگی بین و
اما از آن جایی که همبستگی بین یک سری زمانی با وقفههایش اثر زمانهای بین آن را لحاظ می کند، برای حذف اثر این زمانها از همبستگی جزئی استفاده می شود. خودهمبستگی جزئی برای یک و دو وقفه زمانی به قرار زیر محاسبه می گردد:
معادله ۲-۷)
: ضریب همبستگی بین و
: ضریب همبستگی بین و
۲-۴-۴) تابع خودهمبستگی[۴۱] و خودهمبستگی جزئی[۴۲] [۲۷]
اگر مقادیر خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی را به ازای در قالب نمودار رسم نماییم، اشکال حاصله را به ترتیب تابع خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی مینامند.
۲-۴-۵) فرآیندهای کاملاً تصادفی[۴۳]
اگر برای سری زمانی ، شرایط زیر برقرار باشدآن را کاملاً تصادفی گویند:
(۲-۸)
(۲-۹)
(۲-۱۰)
بنابراین یک فرایند کاملاً تصادفی دارای میانگین و واریانس ثابت است و مقادیر خودکواریانس آن صفر میباشد. شرط آخر بیانگر این است که هر مشاهده با تمامی مقادیر قبلی خودش هیچگونه همبستگی ندارد.این متغیرها را نمی توان بر اساس مقادیر گذشته آنها پیش بینی نمود، زیرا کاملاً تصادفی بوده وهیچ ارتباطی با مقادیر گذشته خود ندارند. [۱۱]
۲-۴-۶) فرایند نوفهی سفید[۴۴] ۲۷],[۴۸
چنانچه یک فرایند دارای سه شرط زیر باشد ، نوفه ی سفید نامیده می شود:
میانگین سری زمانی در طول زمان ثابت و معین باشد.
واریانس سری زمانی در طول زمان ثابت و معین باشد.
کوواریانس سری زمانی با وقفه هایش برابر صفر باشد.
از این رو داریم:
(۲-۱۱)
۱)
(۲-۱۲)
۲)
(۲-۱۳)
۳)
۲-۴-۷ ) آماره ی Q[45] [۲۷]
برای بررسی آزمون معناداری ضرایب خودهمبستگی در یک سری زمانی مانند باکس و پیرس[۴۶] در سال ۱۹۷۰ آمارهای را ارائه دادند که در آن به جای بررسی معناداری تک تک ضرایب همبستگی، معناداری کلی مورد آزمون قرار میگیرد و در واقع فروض و آن به قرار زیر است:
حداقل یکی مخالف صفر است
: ضریب خودهمبستگی
آماره Q دارای توزیع از درجه آزادی تعداد وقفهی لحاظ شده است و به روش زیر محاسبه می گردد.
معادله ۲-۱۴)
m: حداکثر تعداد وقفه
T: تعداد مشاهدات
اما از آن جا که آمارهی باکس- پیرس در نمونههای کوچک منجر به تصمیمات اشتباه میشد در سال ۱۹۷۸ باکس و الژانگ[۴۷] این آماره را به صورت زیر تعدیل نمودند:
معادله ۲-۱۵)
۲-۵) فرآیندهای خودرگرسیون[۴۸] (AR) 27],[32
در یک مدل خودرگرسیون، کقدار جاری یک متغیر صرفاٌ وابسته به مقادیر قبلی آن به علاوه جمله خطا میباشد. مدل خودرگرسیون مرتبه p که با AR(p) نشان داده می شود عبارتست از:
معادله ۲-۱۶)
فرم در حال بارگذاری ...