وبلاگ

توضیح وبلاگ من

تهیه پلیمر جدید قالب یون با اندازه نانو جهت جداسازی و پیش تغلیظ یون های فلزی نیکل از محلول های آبی- قسمت ۶

 
تاریخ: 20-07-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

 

 

روش خسته کننده است، وقت گیر بوده، ذراتی تولید می شود که به لحاظ شکل و اندازه نامنظم می باشند.

 

روشی ساده است، نیاز به مهارت خاصی ندارد، ناخالصی ناچیز بوده.

 

توده­ای

 

 

 

عاری کردن محصول از ذرات بسیار ریز حلال در پایان سخت است، انتخاب حلال کاملاً بی اثر سخت است، طولانی شدن زمان انجام کامل واکنش.

 

انتقال حرارت کم، بوجود آمدن پدیده ژل در این سیستم ها ناچیز است، کنترل دمایی با سهو لت بیشتری انجام می­ شود.

 

پلیمریزاسیون محلولی

 

 

 

شرایط پلیمریزاسیون بدقت کنترل شود، حلال مصرفی در این روش زیاد است، زمان پلیمریزاسیون طولانی.

 

گرمای کمتری تولید می شود، در مقیاس های صنعتی بیشتر استفاده می شود، ذرات پلیمری کروی شکل می شود.

 

پلیمریزاسیون رسوبی

 

 

 

آب با بیشتر تولیدات قالبی ناسازگار است، جزءبندی فازهای سیستم سخت است، سورفکتانت ویژه پلیمریزاسیون مورد نیاز است.

 

کروی بودن اندازه ذرات، کوچک بودن اندازه ذرات، فاز پیوسته عموماً آب است.

 

پلیمریزاسیون امولسیونی

 

 

 

همزدن مکانیکی و حضور عوامل معلق کننده برای معلق نگاه داشتن مونومر ضروری می باشد،
دانلود پروژه

 

اندازه و میزان تخلخل ذرات پلیمری با تغییر شرایط پلیمریزاسیون قابل تنظیم می­باشد، تولید ذرات کروی شکل به حالت انبوه و متراکم، روشی مؤثر است زیرا تعداد زیادی از قطرات ریز با این روش پلیمریزه می­شوند.

 

پلیمریزاسیون تعلیقی

 

 

 

 

شکل (۱-۱۱) پلیمریزاسیون توده­ای [۲۷]

 

شکل (۱-۱۲) پلیمریزاسیون تعلیقی[۲۷]

 

۱-۹-۲-۲- روش پلیمریزاسیون محلولی

برای رفع مشکلات موجود در پلیمریزاسیون توده­ای ، از روش پلیمریزاسیون محلولی استفاده می­ شود. در این روش، مونومر و پلیمر هر دو در یک حلال، محلول بوده و به علت وجود محیط حلالی، ویسکوزیته مخلوط نسبت به پلیمریزاسیون توده­ای کمتر است که در نتیجه نه تنها اختلاط بهتر انجام گرفته و کارآیی شروع کننده افزایش می­یابد، بلکه مسائلی مانند انتقال حرارت کم و بوجود آمدن پدیده ژل در این سیستم ها ناچیز است. به همین دلیل می­توان در این گونه سیستم ها به مقادیر تبدیل بالاتری رسید.به عبارت دیگر، از روش­های غلبه بر مشکلات موجود در پلیمریزاسیون توده­ای ، حل کردن مونومر در یک حلال مناسب است. از آنجا که در این روش، در مقایسه با پلیمریزاسیون توده­ای ، کنترل دمایی با سهولت بیشتری انجام می­ شود، مشکلات مربوط به گرمازا بودن واکنش، رفع خواهد شد. به عبارت دیگر در این روش به دلیل این که مونومر با یک مایع بی­اثر رقیق می­ شود، کنترل دمای واکنش بسیار آسان­تر خواهد شد. گرمای حاصل از واکنش را می­توان با بازگرداندن و یا رفلاکس حلال، از محیط واکشن خارج نمود. البته، معایبی نیز برای پلیمریزاسیون محلولی وجود دارد. عاری کردن محصول از ذرات بسیار ریز حلال در خاتمه عمل، با مشکل همراه است. انتخاب حلال کاملا بی­اثر، به آسانی امکان­ پذیر نیست، بدین معنا که همواره انتقال زنجیر به حلال و محدود شدن وزن مولکولی محصول وجود خواهد داشت. این نکته، دارای اهمیت زیادی بوده و دلیل کاربرد کم روش محلولی در تولید پلیمرهای مهم اقتصادی است. همچنین دمای پلیمریزاسیون به نقطه جوش حلال محدود می­ شود و در بسیاری از موارد این مسئله منجر به طولانی شدن زمان انجام کامل واکنش می­گردد. به عبارت دیگر دمای واکنش از نقطه جوش حلال به کار رفته بالاتر نخواهد رفت و این امر سرعت واکنش را محدود می­ کند[۲۷و۲۸].

۱-۹-۲-۳- پلیمریزاسیون تعلیقی (سوسپانسیونی)

در حقیقت این روش نیز برای جبران نقایص پلیمریزاسیون توده­ای به کار می­رود. این روش، بسیار شبیه به پلیمریزاسیون محلولی است، با این تفاوت که مونومر به جای حل شدن در یک مایع بی­اثر (مانند آب) با بهره گرفتن از یک حلال پخش کننده به صورت معلق در آن در می ­آید. انتقال حرارت و کاهش ویسکوزیته مانند پلیمریزاسیون محلولی است، همچنین همزدن مکانیکی و حضور عوامل معلق کننده برای معلق نگاه داشتن مونومر، ضروری می­باشد. این روش، روشی مؤثر است زیرا تعداد زیادی از قطرات ریز با این روش پلیمریزه می­شوند. روش فوق منجر به تولید ذرات کروی شکل به حالت انبوه و متراکم می­ شود، و در صورتی که سیستم به اندازه کافی رقیق باشد، ذرات کره مانند متحدالشکل ریزی تولید می­شوند (در محدوده ۵ تا ۵۰ میکرومتر). در این روش پلیمریزاسیون، اندازه و میزان تخلخل ذرات پلیمری با تغییر شرایط پلیمریزاسیون قابل تنظیم می­باشد[۲۷]. نمونه ­ای از پلیمر تهیه شده با این روش در شکل (۱-۱۲) نشان داده شده است.

۱-۹-۲-۴- روش پلیمریزاسیون امولسیونی

در یک پلیمریزاسیون امولسیونی، مونومرها به صورت ذرات بسیار ریز (فاز ناپیوسته) در یک فاز پیوسته سیال، توسط عوامل پایدارکننده سطحی (به صورت معلق) از طریق واکنش رادیکال آزاد پلیمریزه می­شوند. فاز پیوسته عموما آب بوده و ذرات معلق کلوئیدی در اندازه­ای بسیار کمتر از یک میکرون می­باشند. کروی و کوچک بودن اندازه ذرات، یکی از مزایای عمده این نوع پلیمریزاسیون است. در این سیستم نیز از آب به عنوان حامل استفاده می­ شود. در اینجا نیز برخی عوامل معلق ساز به نام سورفکتانت به سیستم افزوده می­ شود. معلق سازها در واقع مایسل­هایی ایجاد می­ کند و به این ترتیب قسمت عمده­ای از مونومر را که به صورت قطره­های کوچک پراکنده می­شوند انحلال­پذیر می­ کند. رادیکال­های شروع کننده که در آب حل می­شوند به درون مایسل­هایی که مملو از مونومر هستند، نفوذ می­ کنند و پلیمریزاسیون شروع می­ شود. مایسل­ها مانند مکان­هایی که در آن­ها مونومر به پلیمر تبدیل می­ شود عمل می­ کنند[۲۸].

شکل (۱-۱۳) پلیمریزاسیون ته­نشینی[۲۷]

 

۱-۹-۲-۵- پلیمریزاسیون ته­نشینی (رسوبی)

این روش از جمله روش­های پلیمریزاسیون هست که باعث بدست آمدن ذرات پلیمری کروی شکل می­ شود. دراین روش پلیمریزاسیون هنگامی که پلیمر تشکیل شده به لحاظ اندازه یا وزن به یک حد مشخص می­رسد، شروع به ته نشینی می­ کند و اغلب اندازه ذرات بیشتراز ۱۰ میکرو متر نمی­ شود. در این روش برای بدست آوردن محصول با کیفیت بالا باید شرایط پلیمریزاسیون به دقت کنترل شود. پلیمریزاسیون ته­نشینی، تقریباً مشابه روش پلیمریزاسیون توده­ای می­باشد با این تفاوت که حجم حلال مصرفی در این روش بسیار بیشتر می­باشد (در حدود ۲ تا ۱۰ برابر). در نتیجه استفاده از حجم­های بیشتر حلال، شانس تماس بین گونه هدف و مونومر عاملی نیز کمتر می­ شود که منجر به زمان پلیمریزاسیون طولانی­تر این روش در مقایسه با روش توده­ای می­ شود. همچنین از آنجایی که فاصله بین گونه هدف و مونومر عاملی در این روش نسبتا زیاد می­باشد و در نتیجه گرمای کمتری نیز در این روش سنتزی در مقایسه با سایر روش­ها تولید می­ شود که باعث کاربرد بیشتر این روش درمقیاس­های صنعتی می­ شود. در این روش عموماً ذراتی در ابعاد۳/۰ تا ۱۰ میکرومتر تولید می­شوند[۲۶]. از جمله معایب این روش می­توان به زمان بر بودن آن، همچنین نیاز به شرایط ویژه برای آن اشاره کرد. نمونه ­ای از پلیمر تهیه شده با این روش در شکل (۱-۱۳) نشان داده شده است.

۱-۱۰- اهمیت و کاربردهای پلیمرهای قالبی

در تحقیقات انجام شده در زمینه پلیمرهای قالبی، جدای از اهمیت گونه الگوی به کار رفته (داروها، سموم، ترکیبات آلی، کاتیون ها و…) توسعه دانش فنی ساخت پلیمرهای قالب مولکولی یا یونی بسیار حائز اهمیت است. این پلیمرهای هوشمند، پلیمرهای سنتزی با گزینش­پذیری بالا برای مولکول الگو هستند. با توجه به مزایایی نظیر گزینش­پذیری، آزادی عمل برای طراحی مولکولی، پایداری مکانیکی و شیمیایی، سادگی و ارزان قیمت بودن، تحقیقات گسترده­ای در این زمینه صورت گرفته، که منجر به کاربردهای متعدد این روش شده است. از طرفی، بسیاری از مفاهیم مربوط به این علم نیز ازجمله نوع برهمکنش­ها، ویژگی نانوحفره­ها و … با انتخاب مولکول­های الگوی متفاوت به دست آمده است. در گذشته برای سنتز ترکیباتی که برهمکنش مناسبی با گونه مورد نظر داشته باشند یا حفره مشابهی با گونه مورد نظر داشته و از آن­ها بتوان برای اندازه گیری یا جداسازی این گونه­ ها استفاده کرد، طی مدت­های طولانی با روش­های پیچیده، پرهزینه و چند مرحله­ ای این مواد تهیه می­شدند. در صورتی که با دستیابی به دانش فنی ساخت پلیمرهای قالب مولکولی برای بسیاری از مواد می­توان به راحتی، با هزینه پایین و در زمان کمتر، این آنتی بادی­های مصنوعی را ساخت. امتیاز دیگر این روش، گزینش پذیری بالای آن است که نسبت به روش های دیگر بسیار بیشتر است. اهمیت دیگر پلیمرهای قالب مولکولی در روش های جداسازی و اندازه ­گیری داروها، سادگی این روش­ها و امکان اتوماسیون روش­هاست. از آنجا که پلیمرهای قالب مولکولی یا یونی ، توانایی جذب کاملا گزینشی گونه هدف را دارند، امکان جداسازی گزینشی گونه هدف در ماتریس­های پیچیده به طور مستقیم وجود دارد. این روش نسبت به روش­های دیگر مبتنی بر روش استخراج مایع -مایع حد تشخیص را ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ برابر پایین می­آورد. در ادامه به بعضی از کاربردهای این نوع پلیمرها اشاره می­ شود.

۱-۱۰-۱- جداسازی

کاربرد پلیمرهای قالب مولکول به عنوان فاز ساکن در کروماتوگرافی، بیشترین کار پژوهشی روی آن صورت گرفته است. قالب زنی یک راه ساده و مستقیمی را برای جداسازی انتخابی مواد فراهم می‎کند. لیست مولکول‎هایی را که مورد آزمون قرارگرفته‎اند شامل بیوملکول‎های نظیر آمینواسید‎ها[۹و۲۹] پپتیدهای کوچک[۳۰[، پروتئین­ها[۳۱]، کربوهیدرات­ها[۳۲] و تعدادی از مولکول­های دارویی کوچک می­باشند. در زمینه جداسازی، مسئله تفکیک انانتیومرها با بهره گرفتن از پلیمرهای قالب در مرکز توجه بسیاری از پژوهش‎ها بوده است. شماری از فازهای ساکن کایرال تجاری وجود دارند که برای جداسازی انانتیومرها استفاده می‎شوند. فازهای ساکن کایرال قالبی یک نظم وترتیب شویش قابل پیش بینی دارند که فازهای ساکن کایرال تجاری موجود فاقد آنند. اولین نمونه استفاده از پلیمرهای قالب ملکول به عنوان فاز ساکن کایرال قالب زنی توسط مسباخ وهمکارانش[۲۴] گزارش شد. در این گزارش مسباخ جداسازی انانتیومری مستقیم β- گیرنده (-)-تیمولول (شکل(۱-۳)) را با بهره گرفتن از یک فاز ساکن کایرال تهیه شده به روش قالب زنی مولکولی انجام داد.

شکل (۱-۱۴) ساختار گیرنده بتا- آدرنرجیک تیمول، اتنول و پروپانول[۲۴]

 

شکل (۱-۱۵) تصویر میکرووسکوپ الکترونی غشای نفوذپذیر یون اورانیل]۳۳[

با وجودی که عمده پژوهش های جداسازی بر روی تهیه فاز های ساکن برای HPLC متمرکز شده است[۲۵]، پلیمرهای قالب ملکول نیز برای تکنیک‎های تجزیه‎ای دیگری مورد استفاده قرار گرفته اند. یکی از کاربردهای مهم پلیمرهای قالب ملکول در استخراج فاز جامد است. انتخاب­گری ار پیش تعیین شده پلیمر‎‎‎‎‎های قالبی و داشتن انتخاب­گری بالای جاذب‎ها می‎تواند این سیستم­ها را بسیار کارا سازد. مواد استخراج فاز جامد قالب مولکولی توانایی خود را برا بهبود حساسیت برای آنالیز نمونه‎ های زیست محیطی مقادیر بسیارکم از طریق استخراج حجم‎های بزرگ نمونه نشان داده است. الکتروفورز کاپیلاری با بهره گرفتن از فاز ساکن قالب مولکولی و رانش فاز متحرک الکترواسمزی نیز بررسی شده‎اند[۳۴]. این روش پتانسیل را دارد که عمل­کرد بهتری نسبت به HPLC داشته باشد و نیز مزیت به حداقل رسانی مصرف مواد شیمیایی به ویژه مولکول الگو را دارد. استفاده از غشاهای پلیمر قالب مولکولی برای انتقال مولکول‎ها زمینه تحقیقات وسیعی است. جداسازی برپایه غشاها بالقوه دارای کارایی بیشتر نسبت به تکنیک­های جداسازی رقیب است. کاربرد‎های بالقوه آن در صنایع جداسازی گازها، پتروشیمی و دارویی وجود دارد.

۱-۱۰-۲- ساخت غشاء

استفاده از تکنولوژی پلیمر قالب مولکولی و یونی در ساخت غشاهای مختلف ازدیگر کاربردهای جدید آن­ها می­باشد. غشاهای ساخته شده با این روش تمایل به جذب بالاتر و انتخاب­گری بالاتر در نفوذ مولکول­ها و یون­های هدف نشان می­ دهند. اولین غشاء با بهره گرفتن از پلیمر قالب یونی در سال ۲۰۰۱ به وسیله کیمارو[۲۷]و همکارانش جهت جداسازی یون اورانیل از طریق پلیمریزاسیون رسوبی ساخته شد[۳۴]. شکل (۱-۱۵) تصویر میکرووسکوپ الکترونی[۲۸] غشای نفوذپذیر یون اورانیل را به خوبی نشان می­دهد.

۱-۱۰-۳- ساخت حسگر یا الکترود

ساخت حسگرهای شیمیایی، الکتروشیمیایی و زیستی از جمله کاربردهای جدید پلیمرهای قالب مولکولی و یونی در تشخیص­های پزشکی، تجزیه نمونه­های محیطی و غذایی و کنترل آلودگی می­باشد. براساس نوع مبدل، حسگرها براساس خواص الکتروشیمیایی یا خواص طیف سنجی هستند. پلیمرهای قالبی با گستره وسیعی از انتقال دهنده­های علائم پتانسیومتری و آمپرومتری ترکیب شده ­اند. اولین الکترود یون گزین بر اساس تکنولوژی پلیمر قالب یونی و خواص الکتروشیمیایی جهت تشخیص یون­های کلسیم و منیزیم در سال۱۹۹۱به وسیله روساتزین [۲۹]و همکارانش ساخته شد که با روش پتانسیومتری این یون­های کلسیم و منیزیم با فاکتور گزینش­پذیری به ترتیب ۶ و۷/۱ تشخیص داده شدند[۳۵] و اولین حسگر بر اساس تکنولوژی پلیمر قالب یونی و مبدل طیف سنجی (فلئورسانس) نیز در سال۱۹۹۷ به وسیله موری[۳۰] و همکارانش برای یون سرب ساخته شد[۳۶].
بازنگری جدیدی، حسگرهای الکتروشیمیایی مبتنی بر پلیمرهای دارای قالب مولکولی را تحت پوشش قرار می­دهد. بدین صورت که در طراحی این حسگرها درصدی از پلیمرهای قالب مولکولی به عنوان اصلاح­گر اضافه می­ شود. حالا از این حسگر در محلول حاوی آنالیت مورد نظر که در ساخت پلیمر از آن استفاده شده و این پلیمر قابلیت جذب آن را دارد به عنوان الکترود شناساگر استفاده می­ شود. بر این اساس، شاهد کاربرد روزافزون این مواد پلیمری در حسگرهای الکتروشیمیایی (پتانسیومتری، آمپرومتری، هدایت سنجی) و همچنین حسگرهای نوری می­باشیم.
پلیمرهای قالب ملکول به عنوان عناصر تشخیص در ابزارهای حسگرهای شیمیایی استفاده می‎شوند. حسگرهای زیستی از عنصر تشخیصی مثل یک آنتی­بادی یا آنزیم به همراه یک مبدل استفاده می‎برند. یک سیگنال شیمیایی حاصله از پیوند آنالیت به گیرنده که بعداً به یک سیگنال الکتریکی یا نوری تبدیل می­ شود را بتواند رصد شود. در بسیاری موارد، توسعه اجزاء تشخیص دهنده فراتر از روش­های تبدیل سیگنال نظیر نوری، مقاومتی، موج اکوستیک سطحی یا اندازه‎گیری ظرفیت الکتریکی قرار می‎گیرد. پتانسیل قابل توجهی برای ابزارهای حسگر شیمیایی چنانچه اجزاء تشخیص دهنده موجود باشند.
مزیت‎های بالقوه‎ای که با بهره گرفتن از پلیمرهای قالب ملکولی به عنوان عنصرتشخیص دهنده به جای گیرنده‎های بیولوژیکی حاصل می‎شود. از آنجایی­که پلیمرهای قالب ملکولی گیرنده‎هایی مصنوعی‎اند، ذخیره‎ای مجازی از آنالیت‎ها دارند. بعلاوه، پلیمرهای قالب ملکولی در مقابل شرایط نامساعد پایدارند که قابل قیاس با حسگر های برپایه بیولوژیکی نیست . مضافا، قابلیت آن­ها برای بکارگیری عنصر سیگنال دهنده، نظیر میله فلوئورسانس، که درمجاورت سایت پیوندی می‎توان در سنسور استفاده کرد. ممکن است سنسورهایی با آرایه­ای از پلیمرهای قالبی برای تعدادی از آنالیت‎ها جهت ساخت یک سنسور تکی که قادر به شناسایی مواد متعدد باشد، به کار برد. استفاده از اسپکتروسکپی لومینسانس ترکیب شده با فایبر اپتیک سیستم‎هایی برای کاربرد حسگرها مهیا می­ کند. استفاده از پلیمر قالب‎زنی مولکولی در ترکیب با این سیستم می‎تواند انتخاب­گری شیمیایی را به این نوع حسگرها اضافه کند. این تکنولوژی برای تشخیص انواع زیادی از ترکیبات شامل عوامل عصبی[۳۱]، علف کش[۳۲]، مولکول­های دارویی[۳۶] و بیومولکول­­ها به کار می‎رود[۳۷]. مسباخ و همکاران با بهره گرفتن از یک ابزار حسگر الیاف نوری بر پایه پلیمرهای قالب ملکولی یک آمینو اسید فلوئورسانس­نشان (دانسیل-ال-فنیل آلانین) را نشان دادند. این مواد با بهره گرفتن از متاکرلیک اسید[۳۳] و ۲- وینیل­پیریدین[۳۴] بعنوان مونومر ها و اتیلن­گلیکول­دی­متاکریلات[۳۵] به عنوان مونومر شبکه کننده تهیه شدند. یک سیستم ساخته شد که درآن ذرات پلیمر در مقابل نوک الیاف نوری با بهره گرفتن از یک تور نایلون نگه داشته شد[۳۹]


فرم در حال بارگذاری ...

« بررسی جایگاه احکام حکومتی در فقه سیاسی شیعه و حقوق اساسی ایران- قسمت ۸مدلسازی و تحلیل سازه ای دم هواپیمای مسافربری- قسمت ۶ »
 
مداحی های محرم